StoryEditor

Hotel máme plný na 90 percent, opisuje situáciu spolumajiteľka gréckeho hotela

02.07.2015, 11:17
Podvoliť sa európskemu diktátu, alebo si znovu utiahnuť opasky a oprieť sa o ďalšie finančné barle?

Gréci sú rozdelení, k problémom sa ale stavajú čelom a zvládnu to, hovorí v rozhovore pre iDNES.cz Ageliki Zisi, spolumajiteľka hotela Electra na polostrove Chalkidiki. "V správach sa to preháňa," dodáva Grékyňa s obstojnou češtinou.


Snímka: archív A.Zisi

Aká je teraz nálada medzi Grékmi?

Nálada nie je najlepšia, ľudia sa boja neistoty, nevedia, čo bude ďalej. Veríme ale, že to nebude tak zlé, ako sa hovorí. Veci pre nás nie sú nové, nie je to tak, že sme sa raz prebudili do úplne iného sveta. Ľudia sú na to pripravení. Gréci to zvládnu. V správach sa to preháňa ako vždy.

Ako to myslíte?

Sledujem zahraničné spravodajstvo. Situácia v Grécku je ťažká, ale nie je až tak hrozná, ako ukazujú v televízii a v tlači. Problém majú hlavne Gréci, ktorí si nemôžu vyberať z bankomatu viac ako 60 eur. Pre turistov nie je problém vybrať si, koľko chcú.

Prevažuje vo vašom okolí názor, že by krajina mala radšej vystúpiť z eurozóny, ako čeliť diktátu veriteľov v podobe tvrdých škrtov?

Ľudia sú rozdelení na dva tábory. Hlavne nikto presne nevie, čo vlastne návrhy oboch strán znamenajú. Nikto nám ich otvorene a konkrétne do detailov nevysvetlil. Myslím, že Gréci chcú euro.

Je kríza každodennom témou?

Áno, všade sa o tom hovorí.

Hľadajú Gréci vinníka súčasnej situácie?

Momentálne sa o tom nebaví, také veci sú pre nich teraz zbytočné.


Chalkidiki/Grécko
Snímka: flickr/Thomas Depenbusch

 

Klientov nám neubúda, nikto v okolí nezavrel

 

Ako sa darí vášmu hotelovému biznisu?

Cez to, čo sa deje, sa máme dobre. Máme naplnené kapacity až na 90 percent.

Od pondelka sú zatvorené banky a z bankomatov ide vybrať len časť peňazí. Čo to znamená pre vás?

Nič, platím personálu i ostatným cez internet. Dnes som robila objednávku cez internet za dvetisíc eur a nebol žiadny problém. V hoteli môžu všetci platiť kartou, takže hotovosť nepotrebujeme.

A čo obchodníci v okolí, reštaurácie, kaviarne a podobne ...?

Nikto z nich nezavrel. Život pokračuje normálne, väčšina prijíma platobné karty. Turisti sa k hotovosti dostanú.

Na začiatku týždňa sa objavili správy, že v bankomatoch došli peniaze. Aká je situácia teraz?

Hotovosť chýbala len pár hodín, teraz už peniaze sú. Fronty tu momentálne žiadne nemáme.

Ubúda vám počet klientov? Objavujú sa storna turistov, ktorí sa boja vycestovať do Grécka?

Zatiaľ nie. Asi päť klientov napísalo alebo volalo, či je všetko v poriadku a či rezervácie platí. Inak nič.

Niektoré hotely a obchodníci podľa správ v médiách odmietajú prijímať platobné karty.

V okolí o ničom takom neviem.

V Česku sa medzi cestovkami objavili špekulácie, že by hotelieri v Grécku mohli v reakcii na krízu zdražieť. Čo si o tom myslíte?

Neverím tomu.

Počas šiestich rokov krízy v Grécku sa veľa prepúšťalo, znižovali sa platy, zvyšovali dane ... Na druhú stranu európske krajiny sa vymanili z recesie a Európania si môžu dovoliť utrácať za dovolenku pri mori. Nie je na tom teda napriek kríze teraz cestovný ruch v Grécku lepšie?

Ak nám zvýšia dane, môže to byť problém. Zatiaľ sa tak nestalo. Zo šiestich percent by sa DPH mohlo zvýšiť na desať alebo trinásť percent.

01 - Modified: 2007-07-12 06:31:00 - Feat.: 0 - Title: Neumannová priznala, že uvažovala o dopingu
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:43