StoryEditor

Hypotéky po dvoch rokoch zdraželi, na dno už dopadli

07.09.2015, 00:00
Úroky na úveroch na bývanie sa v júli stočili smerom hore, možno len dočasne.

Úroky na hypotékach padali celý prvý polrok. V júli sa však klesajúci trend otočil. Priemerná sadzba na nových hypotékach vzrástla o 0,14 percenta na 2,55 percent ročne, uvádza Národná banka Slovenska. „Sadzba poskočila najvýraznejšie od začiatku roku 2013,“ tvrdí v analýze vývoja úrokov Prima Banka. Bolo to len náhodný nárast či je to začiatok rastového trendu úrokov?

Analytici sú v predikciách opatrní. „Nárast priemernej sadzby môže znamenať aj to, že ľudia uprednostňujú dlhšie fixácie, pri ktorých sú úrokové sadzby vyššie,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, analytik portálu Finančný kompas. Úroky na dlhších viazanostiach podľa neho rastú aj preto, lebo NBS na začiatku tohto roka obmedzila bankám poskytovanie hypoték na sto percent ceny nehnuteľnosti. To spôsobilo, že banky takéto hypotéky zdražili. Sadzby na hypotékach sú blízko dna alebo ho už dosiahli. „Banky už prestali znižovať sadzby na hypotékach a dokonca jedna z bánk už sadzby zvýšila,“ dodáva Ovčarik.

Dlhé peniaze zdraželi

Vplyv na hypotéky má aj vývoj úrokov na dlhodobých cenných papieroch v eurozóne. Tie medzi aprílom a polovicou júna výrazne narástli kvôli signálom o oživení rastu v eurozóne. Úrokové sadzby s päťročnou splatnosťou od polovice apríla do polovice júna vzrástli z 0,17 na 0,63 percenta, v prípade desaťročných splatností to bolo z 0,42 až na 1,37 percenta.

Lenže po minulotýždňovom vyjadrení Maria Draghiho, prezidenta Európskej centrálnej banky, môže byť všetko inak. Draghi totiž zvýšil limit pre kvantitatívne uvoľnenie menovej politiky, a zároveň sa vyjadril skepticky k najbližším vyhliadkam inflácie, ktorá bude stále pomalá a hospodársky rast eurozóny by tiež nemal byť ohurujúci. „Preto by aj dlhšie sadzby mali byť znova pod negatívnym tlakom,“ odhaduje Vaňo.

Úroky porastú len mierne, ak vôbec

Iný názor na mierne zvýšenie úrokov na úveroch na bývanie má Marek Gabriš, hlavný ekonóm ČSOB. „Mierny rast priemerných sadzieb súvisí skôr s prirodzeným útlmom záujmu o hypotéky počas leta, keď sú ľudia na dovolenke,“ tvrdí. Na jeseň v rámci hypotekárnych kampaní začne opäť tvrdý boj bánk o klienta, ktorý môže stlačiť úroky opäť nižšie. „Vzhľadom na situáciu na finančných trhoch, kde stále pretrváva prebytok likvidity a snaha o pokračovanie úverovej expanzie, preto prudký rast sadzieb nepredpokladám,“ dodáva analytik ČSOB.

Navyše banky hlásia v posledných mesiacoch zvýšený záujem o refinančné hypotéky, pretože úroky sú nízke. Podiel refinančných hypoték na všetkých úveroch na bývanie sa v bankách pohybuje od 25 do 50 percent. Zásadný obrat vo vývoji úrokových sadzieb preto analytici neočakávajú. „Konkurenčný boj medzi bankami dokáže ovplyvniť ich maržu, ale nie cenu peňazí na dlhopisovom trhu eurozóny,“ dodáva Vaňo.

01 - Modified: 2007-09-11 17:08:00 - Feat.: 0 - Title: Počiatek: DSS musia zvýšiť garancie, inak rokovania nebudú pokračovať
01 - Modified: 2024-04-25 07:06:14 - Feat.: - Title: Ako zvládnuť vysoké splátky hypotéky bez pomoci štátu? Dá sa to dosiahnuť týmito spôsobmi 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:18