StoryEditor

Británia opakuje chyby USA, ktoré spustili krízu

15.12.2013, 23:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ceny nehnuteľností vo Veľkej Británii rastú znepokojujúco rýchlo. Nemecký manager magazin pripomína, že svetovú finančnú a hospodársku krízu na sklonku minulého desaťročia vyvolala politika Washingtonu, ktorej cieľom bolo, aby si každá americká rodina mohla kúpiť rodinný dom. Podobnú líniu uskutočňuje teraz aj Veľká Británia. Ak sa neudrží pod kontrolou, vina padne tiež na vládu, ktorá podporuje nákup domov a bytov.

Guvernéra centrálnej banky, Bank of England (BoE), Marka Carneyho situácia začala znepokojovať. Vzostup cien nehnuteľností dosiahol v novembri najvyššiu úroveň za viac ako desať rokov. Ich priemer za posledné tri mesiace bol dokonca najvyšší za uplynulých 14 rokov.

Hlavný ekonóm združenia podnikateľov s nehnuteľnosťami RICS Simon Rubinsohn uviedol, že keď sa na trh dostáva málo nových domov, ich ceny a nájomné ďalej rastú. Byty sa môžu stať pre mnohých nedostupné.

BoE chce zabrániť zhoršovaniu situácie. Zrušila svoj program úverov na nákup nehnuteľností. Podporuje ho však vládny program Kúp si dom. Vláda ho spustila iba nedávno. Jej cieľom je, aby si vlastný byt alebo dom mohli kúpiť aj príjmovo slabšie rodiny.

Carney nedávno v New Yorku vo vystúpení v Ekonomickom klube poukázal na nebezpečnosť vývoja. Povedal, že situácia sa vymyká spod kontroly. Podľa neho sa musí zabrániť, aby sa cenový vývoj na trhu s nehnuteľnosťami dostal z nuly na rýchlosť warp. Vo vedecko-fantastickej literatúre sa termín warp používa pre cestovanie rýchlosťou svetla.

Guvernér Carney, Kanaďan, od júla tohto roku prvý cudzinec v šéfovskom kresle BoE, však uvoľnil liace britskej peňažnej politiky, najmä nízkou základnou úrokovou sadzbou. BoE podporuje hospodársky vzostup Británie aj nákupom štátnych dlhopisov a viazanými úvermi na konkrétne podnikateľské projekty.

Banka je proti náhlemu obratu v súčasnej peňažnej politike. Ale jej vedenie si uvedomuje riziká takého agresívneho počínania. Ak by sa vyskytlo nebezpečenstvo, sľubuje, že včas zasiahne. BoE svoju koncepčnosť podľa Carneyho dokázala zrušením úverového programu na nákup nehnuteľností.

 

 

01 - Modified: 2005-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KBC chce od EBOR odkúpiť menšinový podiel v ČSOB a čaká na ponuku
01 - Modified: 2024-04-22 04:47:11 - Feat.: - Title: Sny o vlastnom bývaní sa mladým ľuďom čoraz viac vzďaľujú. Čo im radia odborníci? 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto dnes kúpi, o pár rokov zarobí. Za predaj dvojizbáku v Bratislave aj 16-tisíc, hovorí pre HN odborník 05 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:35