StoryEditor

Amerika rástla, ale príliš pomaly

28.02.2013, 13:50
Autor:
zajzajTASRTASR
Ekonomika krajiny sa spamätala z poklesu, stále však ostáva veľmi slabá.

Hospodárstvo Spojených štátov v poslednom kvartáli roka 2012 mierne vzrástlo a dostalo sa tak z poklesu. Ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,1 percenta, predchádzajúci kvartál naopak o rovnakú hodnotu klesla. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zároveň ubudlo nezamestnaných. Len minulý týždeň si prácu našlo až o 22-tisíc, v súčasnosti je ich v USA asi 344-tisíc.  

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od októbra do konca decembra 2012 medziročne zvýšil o 0,1 %, informovalo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo pôvodne očakávalo pokles o 0,1 %. Tempo rastu sklamalo očakávania analytikov, ktorí počítali s revíziou až na +0,5 %, a bolo najnižšie od 1. štvrťroka 2011. Ekonomika je teda ešte stále veľmi slabá na to, aby tvorila dostatok nových miest na zníženie miery nezamestnanosti.    

Hlavnou príčinou spomalenia ekonomiky je zníženie tempa akumulácie zásob a prudký pokles výdavkov na obranu. V prebiehajúcom štvrťroku sa očakáva obrat v týchto ukazovateľoch.  

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, sa vo 4. kvartáli 2012 medziročne zvýšili o 2,1 %. Výdavky na armádu sa prepadli o 22 % a znížili tempo rastu o 1,28 percentuálneho bodu. Zásoby znížili tempo rastu až o 1,55 percentuálneho bodu.

Dovoz sa znížil o 4,5 %. Jeho pokles bol výraznejší, než sa pôvodne predpokladalo, čo prispelo k pozitívnej revízii rastu HDP. A rovnako vývoz, na ktorý má negatívny vplyv recesia v Európe a ochladenie čínskej ekonomiky, klesol menej, než sa očakávalo.   

HDP bez započítania volatilnej zložky zásob v poslednom kvartáli vlaňajška vzrástol o 1,7 %, čo bolo v súlade s očakávaniami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:48