StoryEditor

Briti majú nový problém. S kandidátom na eurokomisára

22.09.2014, 16:55

Sotva si Briti stačili vydýchnuť po minulotýždňovom neúspešnom referende o odtrhnutí Škótska od Spojeného kráľovstva, a už majú ďalší problém. V Európskej komisii totiž narastajú hlasy proti britskému kandidátovi na post nového eurokomisára Jonathanovi Hillovi. Ten má byť v tíme Jeana-Claudea Junckera zodpovedný za dohľad nad finančnými službami.

Príliš blízko City

Problém je v tom, že bývalý šéf britskej Snemovne lordov má podľa názoru viacerých európskych politikov príliš blízko londýnskemu finančnému centru City, ktoré sa snaží udržať či čo najväčšiu nezávislosť od Bruselu. Aj preto má Hilla na budúci týždeň v Bruseli v rámci tzv. híringu čakať ostré „grilovanie“ pred členmi Európskeho výboru pre ekonomické a menové záležitosti. „Keď som to počuo prvýkrát, myslel som si, že je to vtip. Keď som sa dozvedel, že to je pravda, cítil som to ako provokáciu,“ povedal popredný belgický europoslanec za zelených Philippe Lamberts. Podobne odmietavo zareagoval aj taliansky socialista Gianni Pittella, ktorý vyjadril pochybnosti nad tým, či Hill vôbec dokáže vykonávať svoje povinnosti eurokomisára.

Jonathan Hill sa má pred členov výboru postaviť na budúci týždeň v stredu. Deň predtým absolvuje híring aj slovenský kandidát na eurokomisára pre dopravu a vesmír Maroš Šefčovič. Na rozdiel od Hilla sa však neočakáva, že by bývalý podpredseda Európskej komisie mal mať počas híringu akýkoľvek problém.

Kritika na adresu Hilla

To však rozhodne neplatí o Angličanovi. Vysokú ekonomickú pozíciu v Európskej komisii si pritom pre svoju krajinu vybojoval samotný britský premiér David Cameron. „Poveriť britského občana takouto úlohou v novej komisii? Nie som si istý, či to je veľmi múdra myšlienka. Myslím tým, či by mal byť bývalý lobista poverený vytváraním novel legislatívy, obzvlášť v rezorte, kde je Veľká británia považovaná za ochrancu záujmov londýnskeho City,“ dodal Lamberts. Ten tvrdí, že sa s Hillom stretol počas minulotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu a jeho znalosti o finančnej regulácii ho vôbec neohúrili.

Aj preto si Lamberts myslí, že Hill by na budúci týždeň mohol mať pri vypočúvaní na post eurokomisára vážne problémy.

01 - Modified: 2006-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Labouristi vedú
01 - Modified: 2022-03-21 08:20:14 - Feat.: - Title: Kráľovná Alžbeta II. hľadá niekoho, kto vymaľuje Buckinghamský palác. Ponúka však smiešny plat 02 - Modified: 2021-12-02 10:25:03 - Feat.: - Title: Banky budú musieť zaplatiť 344 miliónov eur. Eurokomisia im vymerala pokutu za kartel 03 - Modified: 2021-11-27 10:05:23 - Feat.: - Title: Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo 04 - Modified: 2021-10-11 13:34:54 - Feat.: - Title: Štedrá ponuka Európskej únie: Mladým rozdá až 60-tisíc cestovných lístkov úplne zadarmo 05 - Modified: 2021-10-08 11:37:36 - Feat.: - Title: Tucet krajín vrátane Slovenska žiada Eurokomisiu o hraničné bariéry proti vstupu migrantov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:05