StoryEditor

Google už nechce mobily. Motorolu predáva Číňanom

30.01.2014, 09:25
Čínske Lenovo sa chce stať najväčším výrobcom telefónov s Androidom. Od Googlu kupuje Motorolu za 2,9 miliardy dolárov.

Čínske Lenovo má nákupnú horúčku. Po kúpe serverovej divízie IBM teraz firma stojí pred uzatvorením obchodu s firmou Google. Za necelé tri miliardy dolárov od neho kúpi spoločnosť Motorola Mobility. Google tak ukončí krátku epizódu, kedy bol dodávateľom operačného systému a zároveň výrobcom mobilných telefónov. Spojené značky sa stanú svetovou trojkou v produkcii smartphonov.

Patenty ostanú Google
Spoločnosti Lenovo a Google by mali uzavretie transakcie oznámiť ešte tento týždeň. Čínska firma zaplatí z celkovej kúpnej ceny 2,91 miliardy dolárov štvrtinu v hotovosti, štvrtinu prostredníctvom akcií a asi polovicu sumy v odložených platbách v nasledujúcich rokoch. Firma za to získa v podstate celú spoločnosť Motorola Mobility, len bez jej patentov. Tých získa Lenovo asi 2 000. Zvyšok, teda asi 23 000 patentov a patentových prihlášok, zostane Googlu.

Potvrdzuje sa tak fakt, že internetový gigant kúpil Motorolu predovšetkým kvôli patentom. Ich hodnotu možno z dnešnej transakcie aj reálne vyčísliť. Google totiž v roku 2012, kedy bola transakcia uzavretá (oznámená bola v auguste roku 2011), za Motorolu Mobility zaplatil 12,5 miliardy dolárov - dodnes je to jeho najväčšia akvizícia v histórii. Časť Motoroly už Google predal - za 2,4 miliardy dolárov odpredal divíziu set - top boxov.
 

Cesta k expanzii
Google týmto krokom určite poteší ostatných výrobcov telefónov s operačným systémom Android. Tým sa totiž nepáčilo, že dodávateľ operačného systému im zároveň konkuruje. Na druhú stranu to nebola veľmi silná konkurencia, za celý čas pod krídlami Googlu totiž Motorola nezaznamenala výraznejší obchodný úspech. A to aj napriek podareným modelom Moto X a novému lacnému Moto G.

Motorola umožní Lenovu expandovať na americkom trhu, aj v ďalších krajinách a regiónoch. Značka by sa mohla vo veľkom vrátiť aj na európske trhy. A napokon aj v Číne bývala značka populárna. Lenovo by ju na domácom čínskom trhu mohlo použiť ako prémiovú a zaútočiť tak na drahé smartphony Apple alebo Samsung. Hlavne vďaka čínskemu trhu je z Lenova za minulý rok vo smartphonoch svetová päťka s viac ako 45 miliónmi predaných chytrých mobilov. O expanziu Lenovo stojí, v minulom roku firma údajne podala ponuku na kúpu BlackBerry.

S Motorolou získa Lenovo prevahu nad svojimi čínskymi súpermi Huawei a ZTE - ani tým sa na americkej pôde nedarí. „Okamžite dostaneme šancu stať sa silným globálnym hráčom na rýchlo rastúcom mobilnom trhu,“ vyhlásil šéf Lenova, Yang Yuanqins. Potvrdzuje to Niel Mawson z analytickej spoločnosti Strategy Analytics: „Lenovo a Motorola majú spolu asi 6 % podiel na trhu so smartfónmi. Zo spojeného podniku sa tak okamžite stáva trojka za Samsungom (32 %) Applom (15 %),“ znie v správe, ktorú firma vydala.

Ako budú Lenovo a Motorola fungovať dohromady, zatiaľ nie je jasné. „Akvizícia Motoroly len potvrdzuje silnejúce ambície Lenovo Mobile presadiť sa na svetovom trhu. Nedá sa očakávať, že by akvizícia priamo podporila vstup oficiálne nedostupných telefónov od Motoroly do Českej republiky. Je však takmer isté , že tento krok urýchli expanziu mobilnej divízie Lenova na svetové trhy, vrátane toho nášho,“ špekuluje nad možným vývojom s dopadom na náš trh expert na čínske mobilné telefóny Jiří Opletal z portálu levnesmartphony.cz.
 

Problémy sa neočakávajú
Predstavitelia Googlu predpokladajú, že Motorola zažije pod novým čínskym majiteľom rozmach. To by malo ekosystému Androidu pomôcť viac, ako keď bola firma pod krídlami Googlu. „Lenovo má skúsenosti aj aktuálne výsledky, ktoré ukazujú, že z Motoroly dokáže urobiť popredného hráča na poli Androidu,“ uviedol vo vyhlásení CEO Googlu, Larry Page. „Tento krok umožní Googlu venovať všetko úsilie podpore inovácií v androidím ekosystému, z čoho budú profitovať všetci užívatelia smartphonov,“ dodal .

Hoci tento obchod nikto nečakal, tak podľa zdrojov oboznámených so situáciou Google predaj Motoroly plánoval dlho. Už krátko po kúpe Motoroly Googlom sa špekulovalo, že výrobu telefónov firma predá čínskemu Huawei. Teraz ju kupuje jeho čínsky rival. S transakciou musela firma vraj počkať z daňových dôvodov. Obchod pochopiteľne bude vyžadovať schválenie úradov, avšak v tomto prípade sa nepredpokladajú komplikácie. Hoci boli americké úrady v poslednej dobe k niektorým čínskym aktivitám dosť nevraživé, Lenovo je v podstate prevereným partnerom, od IBM firma získala najprv divíziu osobných počítačov a teraz kupuje aj divíziu PC serverov.
 

Nová šanca pre legendu
Pre Google skončí krátka epizóda, ktorá trvala asi dva roky. Firma sa zbaví stratovej spoločnosti, ktorej akvizícia sa nakoniec neukázala byť taká výhodná, ako predstavitelia Googlu predpokladali. Len za posledný štvrťrok minulého roka Motorola prerobila 354 miliónov dolárov. Patentové portfólio firmy sa tiež ukázalo byť zrejme nadhodnoteným - Google zaň jednoducho pri akvizícii zaplatil priveľa a patenty nakoniec nie sú v súdnych sporoch ani pri výbere licenčných poplatkov také užitočné, ako firma predpokladala.

Aj napriek dobré nápady a zaujímavé nové modely to tak s Motorolou ani v náručí Googlu nevyzeralo príliš dobre. Cenená značka teraz dostane novú šancu. Tá by mohla byť možno posledná, ale Lenovo si ju zrejme nenechá ujsť. Veď jeho nástup do sveta osobných počítačov bol doslova drvivý, to isté sa teraz môže stať aj na poli smartphonov.

iDnes.cz

01 - Modified: 2005-12-28 14:08:29 - Feat.: 0 - Title: Di Stefano absolvoval operaci srdce
01 - Modified: 2024-04-22 13:32:03 - Feat.: - Title: Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 03 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI 04 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Smartfón, ktorým si obopnete zápästie. Motorola a Samsung ukázali na MWC budúcnosť ohybných zariadení 05 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Vystupujú z tieňa Samsungu a Applu? Slovenský trh so smart telefónmi v tichosti dobývajú nenápadní Američania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:20