StoryEditor

Čína zarába na ukrajinskej kríze. Ťažiť z toho môžeme aj my

09.09.2014, 09:34
Autor:
zubzub
Čína profituje z eskalácie konfliktu na Ukrajine. Podľa analytikov z toho môže ťažiť aj Slovensko.

Ako súčasná politická situácia a najmä konflikt na Ukrajine a sankcie ovplyvnia slovensko-čínske obchodné vzťahy?
A ako táto situácia ovplyvňuje samotnú čínsku ekonomiku?
Viete nám povedať, čo tento konflikt robí s cenou ropy, potravín a iných komodít?
Ovplyvní to nejaké ceny komodít, ktoré dovážame/vyvážame z/do Číny?
Prosím, uveďte aj dlhodobejšiu prognózu.

Odpovedá: Richard Turcsanyi , výskumný pracovník, Inštitút ázijských štúdií

1. Ak konflikt na Ukrajine zasiahne negatívne slovenský export do Ruska, dá sa predpokladať, že Čína môže predstavovať alternatívne odbytisko pre niektoré slovenské produkty. Čínska ekonomika dlhodobo rastie veľmi dynamicky, Čína má veľký záujem o export najmä technologicky náročných produktov, ale v poslednom čase hovorí explicitne aj o exporte potravín z krajín strednej a východnej Európy. Tieto fakty vytvárajú predpoklady na ďalší rast slovenských exportov do Číny.

2. Čína ako taká z konfliktu na Ukrajine môže krátkodobo aj dlhodobo významne profitovať – a prvé príklady už môžeme pozorovať. Narušenie normálnych ekonomických vzťahov medzi Západom a Ruskom vedie oboch aktérov k rozvoju vzťahu s Čínou, ktorá sa tak dostáva do výhodného postavenia. Vo vzťahu s Ruskom je pre Čínu najdôležitejšie zabezpečenie dodávok energetických surovín. Už po prvých mesiacoch krízy na Ukrajine pritom došlo k podpisu energetickej dohody medzi Čínou a Ruskom, o ktorej obe krajiny vyjednávali takmer desať rokov. Presné informácie dohody nie sú známe, ale predpokladá sa, že Čína dokázala vyrokovať výhodnú cenu. Okrem toho môže Čína profitovať aj z ruského embarga na európske produkty.

3. Cena ropy a energetických surovín bude pravdepodobne na svetových trhoch rásť, tento rast však bude zapríčinený do veľkej miery skôr problémami na Blízkom východe. Pri vývoji cien potravín do úvahy pripadá aj pokles cien, napríklad v prípade hromadenia prebytkov európskej produkcie. Pravdepodobne však nepôjde o zásadné zmeny.

4. Náš export do Číny je vysoko koncentrovaný, keď vyše 80 % predstavuje automobilová produkcia. Momentálne neexistujú indície, že by kríza mala nejakým spôsobom ovplyvňovať ich ceny. Nepriamo táto kríza môže viesť k rastu cien produkcie na Slovensku spôsobenej rastúcimi energetickými nákladmi, a tým poklesu konkurencieschopnosti. Tá je však v prípade automobilovej produkcie Slovenska v porovnaní s Čínou stále značná a Čína má záujem o vysokokvalitné autá vyrobené na Slovensku, preto aj v prípade určitého rastu cien sa dá predpokladať, že autá vyprodukované na Slovensku si nájdu na čínskom trhu dopyt. Importy z Číny pravdepodobne nebudú cenovo ovplyvnené krízou na Ukrajine.

5. Ekonomické vzťahy medzi Slovenskom a Čínou budú dlhodobo rásť, nezávisle od vývoja krízy na Ukrajine, a to tak v obchodnej, ako aj investičnej sfére. Na druhej strane je však nutné mať na pamäti fakt, že pre Slovensko budú vždy primárni ekonomickí partneri krajiny EÚ a Čína a iní mimoeurópski hráči budú až sekundárni. Dlhodobý vplyv krízy závisí najmä od toho, ako sa kríza vyvinie. V prípade pretrvávajúceho napätia medzi Západom a Ruskom však Čína môže výrazne zlepšiť svoje postavenie v svetovom ekonomickom systéme, jednotlivé podniky môžu upravovať svoje výrobné procesy a ďalej do nich zapájať Čínu na úkor Ruska/Západu. V prípade izolovaného Ruska navyše možno hovoriť o postupujúcom podradenom postavení voči Číne.

Ako súčasná politická situácia a najmä konflikt na Ukrajine a sankcie ovplyvnia slovensko-čínske obchodné vzťahy?
A ako táto situácia ovplyvňuje samotnú čínsku ekonomiku?
Viete nám povedať, čo tento konflikt robí s cenou ropy, potravín a iných komodít?
Ovplyvní to nejaké ceny komodít, ktoré dovážame/vyvážame z/do Číny?
Prosím, uveďte aj dlhodobejšiu prognózu.

Odpovedá: Stanislav Pánis, analytik, J&T Banka

1. V princípe nevidím žiadny priamy vplyv konfliktu na Ukrajine a sankcií na slovensko-čínske obchodné vzťahy.

2. Hoci Čína má dlhú spoločnú hranicu s Ruskou federáciou, spomaľovanie miestnej ekonomiky by sa jej nemalo významne dotknúť. Jej export do Ruska tvorí len niečo vyše dve percentá celkových vývozov. Navyše čínska vláda a centrálna banka signalizovali niekoľkokrát ochotu podporiť ekonomiku v prípade jej neželaného významného pribrzďovania.

3. Ceny ropy dokáže konflikt z krátkodobého hľadiska ovplyvniť smerom nahor aj nadol v závislosti od vývoja situácie. Celkovo však iné fundamentálne faktory priamo ovplyvňujú jej ceny, najmä aktuálne bohato zásobený trh a relatívne slabý dopyt z Európy a Číny, čo európsky brent posunulo na vyše ročné minimá.

4. Ceny potravín na trhoch závisia predovšetkým od počasia a úrody a nie od ukrajinského konfliktu.

5. Nie. 

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najznámejšie univerzity v USA
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 05 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:35