StoryEditor

Číňania zarábajú na páde rubľa, skupujú iPhony aj sušené mlieko

20.12.2014, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Čínski robotníci a zahraniční študenti v Rusku masívne nakupujú tovar za nízke ceny, ktoré spôsobil prudký pokles rubľa

V Blagoveščensku, na ruskej strane rusko-čínskej hranice, premenila Moju Ťia-ni svoj miestny domov na skladisko, zásobila sa telefónmi iPhone od Applu, kabelkami a sušeným mliekom. Tento tovar potom predáva v Číne. Zarába tak na poklese rubľa.

Čínski robotníci a zahraniční študenti v Rusku masívne nakupujú tovar za nízke ceny, ktoré spôsobil prudký pokles rubľa, ešte pred tým, než obchody stihnú ceny upraviť. Títo "nákupné agenti", ktorým sa po čínsky hovorí "taj-kou", sa v Rusku zásobujú lacným tovarom, ktorí potom predávajú doma so ziskom.

Moju uvádza, že v posledných týždňoch ju prostredníctvom aplikácií na zasielanie správ kontaktuje čoraz viac ľudí a správ má toľko, že na ne nie je schopná odpovedať. Mojou je zamestnaná v obchodnej spoločnosti a ako taj-kou funguje vo svojom voľnom čase.

Medzi najobľúbenejšie položky podľa nej patria chytré telefóny, topánky, kabelky a hodinky. Zákazníci ju obvykle platia prostredníctvom systému AliPay firmy Alibaba na jej osobnej stránke u Taobao, čo je čínska obdoba eBay. Len vo štvrtok zaznamenala na svojich stránkach viac ako 3 000 návštevníkov.

Značková kabelka za polovicu ceny
Rôzne zahraničné spoločnosti kvôli prudkému poklesu rubľa začali zvyšovať ceny alebo dokonca zastavili predaj. Šikovní agenti sú však stále schopní kúpiť niektoré produkty lacno. Jeden taj-kou tvrdí, že cena kabeliek Louis Vuitton v Rusku je teraz o niečo viac než polovičná v porovnaní s cenou v Číne.

Nákupní agenti nie sú pre čínskych zákazníkov nič nové. Číňania sa často snažia nakupovať luxusný tovar v zahraničí, a obísť tak vysoké dovozné clá na domácom trhu. Avšak na čínskych stránkach Weibo, ktoré sú obdobou Twitteru, počet dotazov na ruských taj-kou tento mesiac stúpol na takmer desať tisíc z niekoľkých stoviek pred mesiacom. "Počul som, že kúpa luxusného tovaru je rovnako lacná ako kúpa kapusty," uviedol jeden používateľ na Weibo.

Dvadsaťštyriročná čínska študentka, ktorú agentúra Reuters zastavila v obchodnom dome GUM na moskovskom Červenom námestí, tvrdí, že nákup tovaru v Rusku pre obchody z Číny je lukratívny biznis. "Čínske obchody vložia peniaze na vašu debetnú kartu a vy ju tu používate na nákupy - odevov, kabeliek, čohokoľvek. Slávne značky sú teraz veľmi lacné. "Avšak predavačka v obchode Bulgari agentúre Reuters povedala, že takmer všetky nákupy tu uskutočňujú Rusi.

Tisíce dolárov za noc
Niektorí Číňania sa síce obávajú falzifikátov, nízka cena však väčšinou nakoniec zvíťazí. "Mám obavy z rizík, pretože zvyčajne nakupujem tovar zo Spojených štátov alebo z Japonska. Bojím sa falzifikátov, ale keď sú ceny o toľko nižšie ako u nás, budem kupovať, "uvádza študentka Liu Kiko.

Analytici však upozorňujú, že agenti musia konať rýchlo, pretože firmy sa snažia zvyšovať ceny alebo zastavujú predaj. Okno príležitosti je tak otvorené len na chvíľku. Napríklad americký Apple tento týždeň kvôli extrémnym výkyvom hodnoty ruského rubľa zastavil predaj vo svojom internetovom obchode v Rusku.

Avšak taj-kou potvrdzujú, že keď sa im podarí objaviť medzeru v cenách, môže byť ich zisk vysoký. "Nie sú to žiadne vzdušné zámky, môžete si nahrabať tisíce (dolárov) za jednu noc," uvádza jeden taj-kou, ktorý študuje v Moskve a v posledných niekoľkých dňoch začal predávať luxusný tovar, ako hodinky a šperky.

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vybrali sme z www.hnonline.sk
01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-12 12:38:07 - Feat.: - Title: Stvorila vojnovú ekonomiku. Kto je krehká žena, ktorá zachránila Putina 03 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 04 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 05 - Modified: 2023-12-08 19:13:41 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Rusku sa v novembri zrýchlil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:36