StoryEditor

Ekonóm štátom BRIC: Nesťažujte sa, makajte

09.09.2013, 13:00
Autor:
adpadp
Muž stojaci za ich názvom odporúča, aby prestali obviňovať iných a prevzali zodpovednosť.

Svetový ekonóm Jim O´Neill pred rokmi vymyslel akronym BRIC. Dnes odkazuje jeho predstaviteľom v súvislosti s prehlbujúcimi sa problémami ich hospodárstiev tvrdé slová. "Prestaňte sa sťažovať a nariekať a preberte konečne zodpovednosť za vaše rozhodnutia," odkázal lídrom kedysi prosperujúcich krajín, tvrdí portál CNN Money.

Bývalý predseda Goldman Sachs sa stal známym po tom, ako v roku 2001 prehlásil, že Brazília, Rusko, India a Čína sa počas najbližšej dekády stanú magnetmi pre zahraničné investície a ovládnu svetové trhy. Aj napriek finančnej kríze sa jeho slová ukázali byť pravdivé.

Dnes však bývalí lídri majú ohľadne prosperity ich krajín mnohé starosti. Padajúce meny, otrasy na akciových trhoch, zvýšenie úrokových sadzieb a spomalenie ekonomického rastu sú najväčšie problémy, ktorým krajiny momentálne čelia.
Krajiny príčiny svojich problémov hádžu na americký Fed, ktorý plánuje krátiť svoje menové stimuly kvôli zlepšujúcim sa číslam amerického hospodárstva. Fed doteraz krajinám BRIC veľmi pomáhal, lebo nalieval do trhov obrovské množstvo likvidného kapitálu, uviedol ďalej portál CNN Money.

"Nemyslím si, že by lídri krajín BRIC mali neustále zo svojich problémov viniť Fed," povedal O´Neill CNN. "Je na nich, aby zachránili svoje vlastné meny a v rámci G20 prijali vyšší stupeň zodpovednosti namiesto toho, aby stále nariekali a obviňovali iných zo svojich neúspechov." Podľa O´Neilla by krajinám pri záchrane hospodárstiev výrazne pomohlo prehĺbenie vzájomnej spolupráce a koordinácia monetárnych politík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:20