StoryEditor

Žiadna kríza nám nehrozí, tvrdí človek z vedenia NBS

07.09.2015, 16:05
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Dôvody na obavy z návratu finančnej krízy nie sú aktuálne, hovorí Ľuboš Pástor, ktorý prednáša o finančných trhoch na slávnej univerzite v Chicagu. Tento rok sa stal členom rady Národnej banky Slovenska. České Lidové noviny sa ho pýtali na jeho názor ohľadom ďalšieho vývoja svetových trhov. 

Akcie na svetových burzách prudko klesajú kvôli obavám o čínsku ekonomiku. Máme sa báť podobného prepadu ako pred siedmimi rokmi?
To nie, vtedy spadli americké akcie viac než o polovicu. Takýto prudký prepad sa mi dnes zdá málo pravdepodobný.

Nečaká nás teda opakovanie roku 2008?
Návratu krízy z roku 2008 sa neobávam. Po každej kríze sa upravia pravidlá hry tak, aby sa čoskoro opakovať nemohla. To však neznamená, že nepríde úplne iná kríza. Riziká spojené s investovaním vždy boli a budú. Nová regulácia ich často len preleje z jedného kúta finančného systému do druhého. Takže skôr či neskôr zase nejaká kríza príde, ale z iného kúta.

Z akého kúta by mohol prísť ďalší otras?
To je trochu, ako keď sa spýtate, kedy príde najbližšie zemetrasenie. Dával by som však väčší pozor na trh s podnikovými dlhopismi. Tie sú dnes totiž nezvyčajne drahé a tiež oveľa horšie obchodovateľné ako pred krízou. Ak treba, prekvapivo vzrastú úrokové sadzby, ceny dlhopisov klesnú. Ľudia nespokojní so stratami začnú vyberať peniaze, ktoré majú v dlhopisových fondoch, čo ešte urýchli pokles cien. A tak môžeme byť svedkami významného pohybu cien korporátnych dlhopisov. A to by potom mohlo ohroziť schopnosť firiem prefinancovať svoje úvery.

Trhy podľa svojich reakcií vnímajú ako najväčšie súčasné nebezpečenstvo Čínu. Sú to reálne obavy?
Spomalenie čínskeho rastu je vážna vec. Ale ak sa nedávne cenové prepady obmedzia na čínske akciové trhy a neprenesú sa napríklad na čínsky trh nehnuteľností alebo trhy s firemnými pôžičkami a dlhopismi, nie je sa čoho báť. Ide len o zmiernenie predchádzajúceho prudkého rastu za posledný rok. Veď aj po nedávnych prudkých prepadoch sú čínske akciové indexy vyššie, než boli pred rokom, teda v lete 2014.

V čom je čínsky trh iný?
S akciami tam obchodujú prevažne jednotlivci, nie banky a fondy. Na Západe je to presne naopak. Títo drobní investori nie sú tak sofistikovaní, robia viac chýb a prispievajú tak k prudkým pohybom cien či už nahor, alebo nadol. Čínsky trh je naviac aj napriek svojmu nedávnemu rastu veľmi malý v porovnaní s veľkosťou ekonomiky. Ak sa tu ceny pohnú napríklad o 30 percent, je to o oveľa menšie percento HDP, než keby tento pohyb nastal v USA. Preto je aj vplyv na spotrebu a investície v Číne menší a dopady pohybov na burze teda nie sú tak významné pre ekonomiku.

Ako môže svetovou ekonomikou otriasť skutočnosť, že celá čínska ekonomika má problémy a oslabila menu?
Do značnej miery. Čínska ekonomika je druhou najväčšou na svete, kupuje skoro polovicu svetovej produkcie ocele, preto jej spomalenie musí byť globálne významné. Ovplyvní to všetkých, ale predovšetkým tých, ktorí do Číny najviac vyvážajú - či už suroviny, autá, či čokoľvek iné. Ale je príliš skoro na to, povedať, či ide o vážny prepad, alebo len korekciu excesov z minulosti. Predsa len je leto a v čase letných dovoleniek môže byť na trhu vyššia fluktuácia cien jednoducho kvôli nižšej likvidite.

Kam čakáte, že burzy vo svete v dôsledku toho klesnú? Alebo už je vhodný čas nakupovať?
To nikto nemôže spoľahlivo povedať a ja nie som žiadnou výnimkou. Zatiaľ ide o výraznú, ale stále relatívne bežnú korekciu cien. Osobne nevidím dôvod na žiadne dramatické zmeny vo svojom vlastnom portfóliu.

01 - Modified: 2007-09-12 06:34:00 - Feat.: 0 - Title: Bush sa chystá schváliť zníženie počtu vojakov v Iraku
01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:06