StoryEditor

Hriešnikov z raja bude pribúdať

08.04.2013, 00:00
Konzorcium novinárov chce servírovať mená majiteľov účtov z daňových rajov po kúskoch.

Tajomstvo sa už viac nedá akceptovať. Ak to umožňujú pravidlá, treba ich zmeniť.“ Takto rázne reaguje len 48-hodín po tom, čo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov zverejnilo zatiaľ 250-tisíc tajných účtov firiem či ľudí v daňových rajoch, riaditeľ Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Pascal Saint-Amans. Smelé vyhlásenia sa však možno zdá zbytočné.

Konzorcium, ktoré získalo 260 GB spomínaných informácií, sa totiž rozhodlo údaje servírovať po kúskoch. Hoci zatiaľ si vychutnalo expolitikov a ich rodinných príslušníkov a priateľov z takých krajín, ako je Azerbajdžan, Kolumbia, Fidži, Filipíny, Rusko, ale aj Francúzsko či Británia, pikantnosti sa dajú len čakať. Zatiaľ totiž na zozname, na ktorom už sú zastúpené národnosti zo 40 krajín, chýbajú početnejšie účty zo Spojených štátov amerických. Nefiguruje tam nateraz ani nikto zo strednej Európy. Už teraz sú pritom reakcie politikov viac než zaujímavé.

Však len podnikajú
Uplynulý týždeň zoznam „ukázal prstom“ napríklad na Hollandovho pokladníka, manželku ruského vicepremiéra či známeho britského magnáta Scotta Youngu, ktorý sa v raji poistil pred platením alimentov manželke po rozvode. No kým britskí či francúzski vládni politici zostali mierne šokovaní, nevedeli, ako zareagovať, niektorí diktátori či exdiktátori sa pri zverejnení mien ich blízkych vynašli.

„Už vyrástli a majú právo podnikať,“ laxne zdôvodňuje napríklad kancelária azerbajdžanského prezidenta IIhama Alijeva „rozhodnutie“, prečo sú dve prezidentove dcéry akcionárkami až troch offshorových spoločností. A to napriek tomu, že hovorca jednej z firiem sa ihneď dožadoval zakročenia proti príliš trúfalým novinárom.
Aj bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe Vélez však tvrdí, že synovia Tomás a Jerónimo sú len podnikatelia a v biznise sa vraj pohybujú už od čias, keď boli ešte deťmi: „No nie sú daňoví hriešnici.“

Honba na hriešnikov
„Neviem v podstate, s akým cieľom, na čo všetko a na koho sa novinári zamerali... no daňové raje to prečistí od nelegálnych účtov,“ hovorí napríklad pre HN špecialista na daňovú optimalizáciu a obchodný riaditeľ Akont Trust Company Michal Friedberger. Je pravda, že zatiaľ zo zoznamu vypadávajú mená, ktorých príbehy sú zaujímavé na čítanie. Či už tí, čo sa nabalili na režime v Kolumbii, Zimbabwe, Barme, alebo si napríklad mohli povedať, že ich stretla šťastena pri práci. Fred Marafano, bývalý britský dôstojník napríklad na Fidži pracoval v tajných službách vrátane ochrany pri ťažbe diamantov počas občianskej vojny v Sierra Leone. Čo čert nechcel, na ostrove Cooka si založil offshorovú spoločnosť s predmetom podnikania ťažba nerastov. A milióny pribúdali.

Novinári pritom nedarovali nič ani celebritám, dokonca ani mŕtvym. Britská tenisová hviezda David Lloyd si takto napríklad ukladal peniaze na ostrove Phuket, kde cez offshorovú spoločnosť nakupoval nehnuteľnosti. Z už nebohých hviezdičiek tam pribudol najnovšie aj známy nemecký fotograf, filmár a playboy, známy viac ako manžel Brigitte Bardotovej, Gunter Sachs. Aj jemu sa mal zapáčiť offshorové destinácie, hlavne Rarotonga. „Medzi klientmi daňových rajov sú často umelci, športovci i politici. Tak napríklad umelci si prostredníctvom vlastných firiem v daňovom raji s cieľom natáčania či fotografovania „najímajú“ produkčnú spoločnosť s exotickou destináciou,“ približuje pozadie prevodu peňazí analytička Českej kapitálovej a informačnej agentúry Petra Štepánová.

Slováci zatiaľ chýbajú
„Vítame iniciatívu zahraničných novinárov. Pokiaľ však ide o možné daňové úniky v rajoch zo Slovenska, nechceme o nich ani špekulovať,“ reagoval pre HN hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Český minister financií Miroslav Kalousek už totiž včera naznačil, že v prípade Česka môže ísť maximálne o miliardy českých korún, nie desiatky miliárd. Podľa zoznamu zahraničných novinárov je na účte v rajoch dokopy až 32 biliónov dolárov, čo je podľa Friedbergera porovnateľné číslo.
„Treba však rozdeľovať medzi tými, ktorí využívajú daňové raje kvôli dobre nastaveným podmienkam podnikania, a ktorí kvôli nelegálnym únikom,“ upozorňuje. Pravdou totiž napríklad je, že napríklad príjmy z gréckych offshorových spoločností za posledné dva roky klesli o 90 percent – na 345-tisíc eur z 3,4 milióna eur. Firmy pôsobiace z offshore sa dajú rátať na tisíce, len zoznam odhalil zatiaľ dvetisíc mien Grékov jednotlivcov.

Ako sa však zhodujú analytici, význam rajov nezanikne. Len sa z jednej destinácie presunú inam. U nás sa zatiaľ vedú len štatistiky firiem so sídlom v daňovom raji. Tých je aktuálne 3 644.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:21