StoryEditor

Eurobanka otvára cestu pre lacnejšie hypotéky

18.03.2015, 23:00
Nová politika Európskej centrálnej banky by mohla zatlačiť na ceny pôžičiek.

Už teraz si Slováci požičiavajú rekordne lacno. Po novom by mohli ešte lacnejšie. Podpísať sa pod to môže nová politika Európskej centrálnej banky, ktorá začiatkom marca naplno spustila svoje rotačky. Každý mesiac chce nakúpiť cenné papiere za 60 miliónov eur. A priamy dosah pocítia aj Slováci, ktorí siahnu po hypotékach. „Úrokové sadzby pod hranicou tri percentá ostanú podľa môjho názoru dlhodobejšie. Dokonca si myslím, že v jarných mesiacoch sadzby môžu ísť ešte nižšie, odhadom jednu až dve desatiny,“ potvrdzuje trend expert na bankovníctvo z internetového portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

 

Priestor na zlacňovanie

Eurobanka na čele s Máriom Draghi verí, že sa jej podarí naštartovať ekonomiku eurozóny. A aj napriek tomu, že takzvaný program kvantitatívneho uvoľňovania má mnohých odporcov, nemožno mu uprieť, že už prináša prvé výsledky. Čo sa teda vlastne deje? Európska banka nakupuje od bánk v jednotlivých krajinách dlhopisy. Maximálne však s desaťročnou splatnosťou. Banky však musia tieto papiere nejako nahradiť. A u mnohých voľba padla na dlhopisy s dlhšou splatnosťou. Vďaka čomu klesá ich úrok.

Napríklad, pri cenných papieroch s 20-ročnou splatnosťou klesol výnos za posledných desať dní takmer až o 33 percentuálnych bodov. „Nízke trhové úrokové sadzby vytvárajú priestor pre ďalšie zlacňovanie úverov na bývanie,“ vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Jedným dychom však dodáva, že konkrétne zlacňovanie bude závisieť od bánk.

 

Opatrné banky

Tie sú vo svojich vyjadreniach zatiaľ opatrné. Tvrdia, že na cenu hypotéky vplýva viacero faktorov. Medzi nimi aj rating klienta, obchodná politika banky, ako aj legislatíva. „V prípade, že sa rozhodneme znížiť úrokové sadzby, klientov o tom budeme včas informovať,“ dodal riaditeľ odboru riadenia bilancie Slovenskej sporiteľne Vladimír Polhorský.

Na druhej strane je faktom, že Slovensko má v súčasnosti ešte dosť priestoru na zlacňovanie hypoték. Podľa vlaňajšieho prieskumu ECB máme totiž ešte stále jedny z najdrahších úverov v eurozóne. Kým u nás dosiahol priemerný úrok vlani v júli 3,36 percenta, takí Fíni platili o takmer polovicu menej, a to 1,83 percenta. Obsadili sme tak predposlednú priečku, za nimi je už len Cyprus.

 

Lacnejšie dlhodobo

V súčasnosti sa pri päťročnom horizonte pohybujú hypotéky na úrovni 2,7 percenta. Podľa odborníkov je stále priestor na znižovanie. „K miernemu poklesu môže ešte dôjsť. Zásadné zmeny a poklesy však neočakávam,“ konštatuje Ovčarik. Ten pripúšťa aj iný scenár. „Je možné, že niektoré banky sa vyberú cestou dlhodobejších fixácií, keď síce nemusí dôjsť k poklesu celkových úrokových sadzieb, ale ľudia môžu mať súčasné nízke úrokové sadzby zafixované na dlhšie obdobie,“ uzatvára Ovčarik.

 

Pokles výnosu cenných papierov za posledných desať dní (v percentuálnych bodoch)

Dlhopisy podľa rokov splatnosti:

štyri: mínus 8,6

päť: mínus 9,4

osem: mínus 11,8

deväť: mínus 11,5

desať: mínus 18,4

dvanásť: mínus 25,1

pätnásť: mínus 25,9

dvadsať: mínus 32,7

01 - Modified: 2007-04-17 15:37:26 - Feat.: 0 - Title: Tripartita sa nedohodla na odstupnom
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:41