StoryEditor

Turecko nie je na Rusov odkázané. Nájdeme si niekoho iného, odkazuje Erdogan

07.12.2015, 09:42
Autor:
TASRTASR
Rusko je síce najväčším dodávateľom plynu do Turecka, podľa Erdogana však nie sú jediný dodávateľ.

Turecko je schopné zabezpečiť si alternatívne zdroje ropy a plynu namiesto ruských, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na najnovšie prudké zhoršenie vzťahov Ankary a Moskvy. Informoval o tom ruský spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na informácie tureckého denníka Sabah.

"Nie je vylúčené, že nájdeme iných dodávateľov," povedal Erdogan cez víkend na fóre, ktoré sa uskutočnilo v rámci Tureckého týždňa inovácií v Istanbulskom kongresovom centre.

Ako dodal, "najväčším dodávateľom plynu do Turecka je Rusko a v prípade ropy Irak. Nie sú však jedinými dodávateľmi".

Protireakcie Ruska

Rusko vo štvrtok (3.12.) oznámilo, že prerušilo prípravné práce na projekte plynovodu Turecký prúd. Ako vtedy uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, "práce na Tureckom prúde sa v súčasnosti zastavili".

Krok Moskvy bol ďalším zo série sankcií, ktoré Rusko uvalilo na Turecko po zostrelení ruského bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou F-16 koncom novembra. Lietadlo sa zrútilo na územie Sýrie, pričom pilot zahynul. Ankara naďalej tvrdí, že ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor a Turci sa iba bránili, čo ale Moskva odmieta.

Rusko následne zaviedlo viaceré sankcie, medzi nimi aj zákaz dovozu niektorých tureckých tovarov od budúceho roka na ruský trh. Ide najmä i zeleninu, ovocie, ale aj soľ, kvety či kuracie a morčacie mäso.

Erdogan: Plynovod sme zastavili my

Čo sa týka pozastavenia prác na projekte plynovodu Turecký prúd, Erdogan počas prejavu na fóre oznámil, že prípravné práce na projekte v skutočnosti zastavilo Turecko, a to omnoho skôr, než došlo k zostreleniu ruského lietadla. Príčinou bol podľa neho nesúlad s požiadavkami Ankary.

Plynovod by mal prepravovať plyn z Ruska do Európy cez Turecko, pričom Rusi tento projekt oznámili pred rokom po tom, ako uviedli, že končia s projektom plynovodu Južný prúd.

Ako dôvod zrušenia projektu Južný prúd, ktorý mal prepravovať plyn z Ruska do Európy cez Čierne more k bulharským brehom a odtiaľ ďalej do južnej a strednej Európy, uviedli "nekonštruktívny prístup Európskej únie".

01 - Modified: 2007-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto bojujeo dumu
01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:26