StoryEditor

Čína dobýva Veľkú Britániu. Desiatkami miliárd dolárov

18.06.2014, 00:00
Financie. Jadro a plyn, banky i doprava. O to všetko majú čínski investori u Britov záujem.

Čína sa rozhodla pre novú obchodnú expanziu v Európe. Do hľadáčika si tentoraz zobrala Veľkú Britániu, v ktorej chce preinvestovať desiatky miliárd dolárov. Jej cieľom je jadro a plyn, nehnuteľnosti či dopravná infraštruktúra.

Zmluvy za 30 miliárd dolárov priviezol do Londýna čínsky premiér Li Kche-čchiang. „Táto suma predstavuje viac, ako doteraz pritieklo z Číny do Británie dohromady,“ hodnotí Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers.

Biznis za desiatky miliárd

V minulosti pritom krajiny ako Británia neboli v centre záujmu Pekingu. Čínski investori uprednostňovali najmä krajiny bohaté na nerastné suroviny, ako je Austrália, Kanada či mnohé africké štáty. Dnes sa už viac pozerajú po investíciách s vyššou pridanou hodnotou. Ich kroky teda budú čoraz častejšie smerovať aj do Európy.

Čínsky premiér priniesol do Británie zoznam, kde všade chce jeho krajina investovať. Je medzi nimi menšinový podiel na vôbec prvej jadrovej elektrárni v Anglicku, ktorej cena by celkovo mala dosiahnuť 24 miliárd dolárov.

To však v oblasti energetiky nie je všetko. Zmluva o dodávkach skvapalneného plynu, ktorý prinesie do Číny britská ropná spoločnosť BP, má totiž hodnotu osem miliárd dolárov.

Európa je atraktívnejšia

Aj vďaka plánovaným dohodám by sa Veľká Británia mala stať európskym centrom pre čínske zahraničné investície. Tým zatiaľ kraľuje Nemecko, ktoré je najväčším obchodným partnerom Pekingu na starom kontinente.

Jedno prvenstvo sa však Londýnu predsa len ujde. Stáva sa totiž hlavným mimoázijským centrom pre obchodovanie s čínskym jüanom. V Londýne vznikne banka, ktorá bude môcť spracovať transakcie v čínskej mene.

Doteraz také niečo v Británii možné nebolo. „Pre Čínu je to výhodné z hľadiska zníženia rizika platieb v tejto mene a zvýšenej možnosti investícií do Británie. Pre Londýn to zase znamená posilnenie pozícií napríklad voči Luxemburgu či Frankfurtu nad Mohanom,“ tvrdí Martin Janičko, analytik spoločnosti Moody's Analytics. ?>

Záujem čínskych investorov o európske firmy pritom v posledných rokoch rastie. Ročný počet čínskych akvizícií v Európe sa za posledných desať rokov viac ako strojnásobil.

Inak to nie je ani u nás. „Čína sa o Slovensko a možnosti investovať v našej krajine zaujíma. Sústreďuje sa však najmä na veľké investičné zámery, predovšetkým v oblasti energetiky a infraštruktúry, ktoré sa riešia skôr priamo na medzivládnej úrovni,“ povedal pre HN Richard Dírer, hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu.

01 - Modified: 2006-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stratégiu zvládania stresu sa možno naučiť
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:07