StoryEditor

Gates má brániť inováciám. Akcionári chcú jeho odchod z Microsoftu

02.10.2013, 12:39
Bill Gates, najúspešnejší softvérový biznismen všetkých čias, vraj bráni inováciám v Microsofte, a mal by preto odísť z predstavenstva.

Traja z dvadsiatich najvýznamnejších akcionárov softvérového gigantu Microsoft požadujú, aby jeho zakladateľ a najväčšia personálna ikona Bill Gates odstúpil z postu predsedu predstavenstva. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s dianím vo vnútri spoločnosti to uvádza agentúra Reuters. Akcionári lobujúci pre Gatesov odchod z boardu si priali zostať v anonymite. Spoločnosť Microsoft sa k problému nevyjadrila.

Trojica podielnikov, ktorá dohromady drží okolo päť percent akcií spoločnosti, si myslí, že prítomnosť päťdesiatsedemročnéh Gatesa vo funkcii bráni inováciám. Jeho osobnosť je podľa nich prekážkou k tomu, aby si spoločnosť osvojila nové stratégie, a zároveň by podľa nich Gates obmedzoval možnosti budúceho nového generálneho riaditeľa spoločnosti.

Práve post generálneho riaditeľa, ktorý sám Gates zastával do roku 2008, je aktuálne najväčšou otázkou ďalšieho smerovania firmy. Tento rok v auguste totiž Gatesov nástupca Steve Balmer oznámil, že do roka túto funkciu opustí. Najčastejšie sa špekuluje o tom, že ho vo funkcii nahradí bývalý šéf Nokie Stephen Elop. Týmto domnienkam v poslednej dobe nahrala najmä akvizícia, pri ktorej Microsoft mobilnú divíziu Nokie kúpil a Elop oznámil návrat z Fínska do Ameriky.

Súčasné rozpory medzi akcionármi vybočujú tým, že doteraz býval Balmer tým, na koho sa znášala kritika za neperspektívne smerovanie softvérového giganta. Legendárny zakladateľ Gates býval zatiaľ väčšinou kritike ušetrený.

Návrhy trojice "rebelujúcich akcionárov" zatiaľ ale podľa informácií Reuters v predstavenstve, ktorému Gates predsedá, nenachádzajú odozvu. Náhľadom na samotné čísla má doteraz sám Gates, ktorý je stále najväčším individuálnym akcionárom Microsoftu, len o niečo málo menej akcií ako jeho vyzývatelia dohromady.

Patrí mu približne 4,5 percenta spoločnosti, ktorú pred 38 rokmi spolu s Paulom Allenom založil. Celková cena akcií Microsoftu je v súčasnosti stanovená na 277 miliárd dolárov.

Gates ale svoj podiel postupne znižuje vo vlnách odpredajov. Zatiaľ poslednú várku svojich akcií dal Gates do obehu tento rok v septembri. Posledný z pôvodných 49 percent, ktoré vlastnil, keď sa začal Microsoft v roku 1986 obchodovať na burze, by mal podľa plánu dostať na nulu v roku 2018. Od chvíle, kedy odovzdal výkonnú funkciu Ballmerovi, sa najbohatší Američan spolu s manželkou venuje prevažne charitatívnym aktivitám spojeným s nadáciou nesúcou rodinné meno.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa môže ďalej posilňovať
01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 03 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 04 - Modified: 2023-06-16 07:11:07 - Feat.: - Title: Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom, ten ho označil za amerického priateľa 05 - Modified: 2023-09-03 13:30:00 - Feat.: - Title: Nevieš čo s peniazmi? Postav si mesto. Títo multimiliardári na čele s Elonom Muskom si chcú postaviť vlastné utópie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:19