StoryEditor

Marihuana bude zarábať aj na burze. Ameriku ovládol nový biznis

25.03.2014, 12:53
Autor:
finfin
Farmaceutické firmy, ktoré vo svojich výrobkoch využívajú marihuanu, sa stávajú čoraz zaujímavejšie pre investorov.

Marihuana sa stáva veľkou témou na finančných trhoch. Vďačí za to akciovému skoku, ktorý začila britská firma GW Pharmaceuticals. Jej akcie počasť desiatich mesiacov vzrástli na osemnásobok pôvodnej ceny a cena spoločnosti sa momentálne pohybuje nad hranicou jednej miliardy dolárov. Pionier na poli canabisových produktov pre zdravotníctvo vďačí za obrovský záujem investorov hlavne horúcemu želiezku v ohni amerického biznisu. Informuje o tom portál e15.

Konopný sprej Sativex je totiž v záverečnej fáze testovania zámorského Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). V prípade schválenia by sa liek stal prvým oficiálnym konopným prostriedkom na americkom trhu.

Ešte v máji minulého roka boli akcie GW Pharmaceuticals po emisii na americkej technologickej burze Nasdaq k dostaniu za deväť dolárov. V priebehu minulého týždňa sa obchodovali aj za viac než 70 dolárov. Rizikovo orientovaní investori v posledných mesiacoch stavili na akciu aj napriek tomu, že farmaceutická firma zatiaľ generuje nepatrné predaje.

V minulom fiškálnom roku firma utŕžila iba 44 miliónov dolárov a skončila s bezmála desaťmiliónovou stratou. Špekulanti vsádzajú na úspech firmy za Atlantikom, rastúcu toleranciu Ameriky voči konope by firme mohla otvoriť dvere k najväčšiemu farmaceutickému trhu na svete.

Predaj Sativexu schválilo vo svete už 25 regulátorov, liek slúži ako analgetikum pre zmiernenie bolestí spojených s rakovinou, pomáhať má aj pacientom trpiacim sklerózou multiplex. Medzi ďalšie projekty firmy patrí vývoj lieku Epidiolex, ktorý by mal pomôcť pri liečbe detskej epilepsie. Surovinu na výrobu liekov pestuje firma na juhu Anglicka, kde údajne žne okolo stovky ton konopného materiálu ročne.

Investície do akcií firmy nabrali na sile po tom, čo americké štáty Colorado a Washington vlani na svojom území posvätil zákonnosť konope. Pre medicínske účely je využitie marihuany v súčasnosti možné v dvadsiatke štátov v USA s celkovou populáciou čítajúcou bezmála 120 miliónov ľudí. Trh sa však bude zrejme rýchlo rozširovať. Podľa denníka The New York Times sa tento rok súhlas s využitím konope v zdravotníctve očakáva minimálne v 14 ďalších štátov.

Vedľa GW Pharmaceuticals sa na burzách obchoduje niekoľko ďalších firiem spojených s kanabisom. Patria medzi ne americké Growlife, Advanced Cannabis Solutions či MedBox. Hodnota každej z týchto firiem na burze sa pohybuje okolo pol miliardy dolárov.

01 - Modified: 2006-03-13 16:33:15 - Feat.: 0 - Title: Neuteču, jsou to lži, říká Barková
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:15