StoryEditor

Slovensko môže dostať 20 miliárd eur z Junckerovho balíčka

12.11.2014, 12:17
Autor:
TASRTASR
Európska komisia vyčlenila 300-miliardový balíček na reštartovanie ekonomiky.

Krajiny V4 privítali, že nová Európska komisia (EK) na čele s prezidentom Jeanom-Claudeom Junckerom chce v najbližších troch rokoch investovať do reštartovania európskej ekonomiky 300 miliárd eur. "Všetky krajiny V4 sú aktívne zapojené do hľadania investičných projektov, ktoré by mohli vojsť do tohto balíka. Na úrovni Slovenska sme identifikovali rozsah projektov na úrovni niekde okolo 20 miliárd eur," skonštatoval dnes na ekonomickej konferencii Tatra Summit v bratislavskom hoteli Kempinski štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Vazil Hudák.

Dostane štát aj samosprávy
Podporu z tristomiliardového balíčka komisie by na Slovensku mohli získať viaceré projekty. "Sú tam projekty ako zo štátnej úrovne, tak aj projekty od municipalít. Zadali sme dva parametre. Jeden je, že by to mali byť projekty, ktoré sú objemovo nad 100 miliónov eur a druhým parametrom je, aby sa mohli spustiť do dvoch rokov," priblížil Hudák.

Zároveň uviedol, že väčšina projektov zatiaľ pochádza z ministerstva dopravy, životného prostredia a hospodárstva. "Pri infraštruktúrnych projektoch sa hovorí o projektoch založených na PPP princípe, ide aj o projekty zamerané na energetiku, plyn a elektrinu. Ak by len časť týchto projektov bola zrealizovaná, tak by to pomohlo Slovensku z hľadiska rastu a investícií," dodal štátny tajomník.

Nové fondy
Krajiny V4 sa zhodli, že v oblasti hľadania tých správnych investičných projektov je veľmi dôležitá vzájomná spolupráca. "Sme presvedčení, že naša spolupráca v tomto regióne v oblasti investícií je veľmi dôležitá, aby sme dokázali identifikovať vhodné projekty, ktoré budú dobré zastrešené jedným z veľkých investičných programov na európskej úrovni," skonštatoval štátny tajomník poľského ministerstva financií Artur Radziwill.

Priblížil tiež, že poľský minister financií predložil ambiciózny plán na vytvorenie európskeho investičného fondu. "Ten by zahŕňal súkromné úspory, ktoré ležia nevyužité na finančných trhoch, tak aby sme ich investovali do projektov v oblasti infraštruktúry, aby sme podporili tempo rastu a prekonali slabosti v hospodárstve, ktoré sú spôsobené nedostatkom investičného kapitálu," doplnil Radziwill.

Podobný postoj zaujalo aj Maďarsko. "Som presvedčený, že aj do budúcnosti budeme môcť zdieľať naše úspešné postupy ohľadom toho, ako propagovať investície, identifikovať dobré projekty a zároveň ako potenciálne využívať možnosti, ktoré V4 má," konštatoval štátny tajomník maďarského ministerstva hospodárstva Gábor Orbán.

Česko sa chce inšpirovať
Počas konferencie ocenili okolité krajiny Slovensko za vytvorenie Slovenského investičného holdingu (SIH). Česká republika tiež zvažuje, že vytvorí podobný štátny fond. "Slovensko obdivujeme za to, ako pristupuje k riešeniu niektorých záležitostí. Jednou z nich je určite čerpanie prostriedkov z EÚ prostredníctvom založenia SIH. Česká republika je pripravená spracovať posudok, za akých podmienok je možné implementovať podobnú štruktúru, ktorá by nám umožnila ďaleko lepšie čerpanie prostriedkov z únie," podotkol štátny tajomník českého ministerstva financií Martin Pros.

Dodal, že Česká republika sa chce zamerať aj na zlepšenie podnikateľského prostredia a infraštruktúrne projekty. "Komunikujeme aj s čínskymi investormi. Bank of China otvorí budúci rok v Prahe pobočku, takže sa snažíme hľadať aj alternatívne zdroje pre investovanie v Českej republike," doplnil Pros.

01 - Modified: 2006-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Štúrove postavia prístav
01 - Modified: 2021-12-02 10:25:03 - Feat.: - Title: Banky budú musieť zaplatiť 344 miliónov eur. Eurokomisia im vymerala pokutu za kartel 02 - Modified: 2021-10-11 13:34:54 - Feat.: - Title: Štedrá ponuka Európskej únie: Mladým rozdá až 60-tisíc cestovných lístkov úplne zadarmo 03 - Modified: 2021-10-08 11:37:36 - Feat.: - Title: Tucet krajín vrátane Slovenska žiada Eurokomisiu o hraničné bariéry proti vstupu migrantov 04 - Modified: 2021-03-14 10:13:09 - Feat.: - Title: Brusel v očkovacej stratégii pochybil, priznal podpredseda Európskej komisie 05 - Modified: 2021-03-08 11:01:31 - Feat.: - Title: Krajiny Únie majú právo nakúpiť ruskú vakcínu, zodpovednosť však nesú samé, oznámil Brusel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:57