StoryEditor

Brusel ochromil slovenský biznis

08.08.2013, 00:00
Europarlament obchodovanie zmrazil, firmám preto rastú náklady a odkladajú investície.

Zvýšené náklady, zmrazené investície, či dokonca prepúšťanie. To môže slovenským firmám spôsobiť rozhodnutie europarlamentu, ktorý zmrazil aukcie emisných povoleniek a chce zdvihnúť ich cenu. Náklady sa nám zvyšujú o milióny eur a plánované rozširovanie výroby sme zmrazili, vyhlásil pre HN hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača.

Drahšie povolenky, menej ľudí
O ohrození investícií hovorí aj Duslo Šaľa. Ako nám povedal predseda Predstavenstva Dusla a šéf chemických spoločností Agrofertu Petr Cingr, podnik musí rátať s vyššími výdavkami. Navyše nedokáže pripraviť rozpočet na budúci rok, čo ohrozuje plánovanie investícií. Nikto stále nevie, o koľko presne sa povolenky predražia.

V niektorých prípadoch môžu podniky podľa odborníkov koketovať aj s prepúšťaním. „Pokiaľ by došlo k silnému rastu ceny emisných povoleniek, tak si viem predstaviť, že dôjde aj k utlmeniu výroby a zníženiu počtu zamestnancov,“ zdôraznil analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Štát nevie, poslanec nevie
Europarlament chce kontroverzným zásahom oživiť stagnujúci obchod s povolenkami. Ich cena klesla na takmer zanedbateľnú úroveň, čo obchod s nimi úplne ochromilo. Firmy však chcú lobovať za zmenu. „Pri problematikách, ktorým plne nerozumieme, hlasujeme tak, ako nám odporúča stanovisko našej krajiny,“ hovorí slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová (Smer-SD).

Ani štát nemá v názore na zdraženie emisných povoleniek jasno. So „stopkou“ z Bruselu sa napríklad stotožňuje ministerstvo životného prostredia. „Spôsobí to dosah na konkurenčnú schopnosť podnikov na Slovensku,“ kontruje za rezort hospodárstva hovorca Stanislav Jurikovič.

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac politiky ako sa patrí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:22