StoryEditor

Utečenci nosia Čechom biznis. Modulové domy nestíhajú vyrábať

02.09.2015, 11:55
Autor:
TASRTASR
Namiesto chorôb a islamu, ktorých sa Česi boja, prinášajú utečenci nové pracovné miesta.

České firmy, ktoré vyrábajú a stavajú domy z modulov, čiže obytných kontajnerov, nestíhajú uspokojovať dopyt z Nemecka. Nemecké mestá chcú postaviť do konca roka stovky azylových domov touto metódou. O azylové domy z modulov má záujem už aj Švédsko, kam mieri po Nemecku najviac utečencov. Informoval o tom internetový portál iHNed.cz.

Takže namiesto chorôb a islamu, čoho sa mnohí Česi obávajú, zatiaľ utečenci prinášajú do Česka hlavne nové pracovné miesta. Obrovský prílev utečencov totiž prudko zvýšil dopyt po obytných kontajneroch, z ktorých chcú nemecké mestá stavať azylové domy.

"Len Hamburg chce do konca roka postaviť azylové domy s rozlohou 60.000 štvorcových metrov," uviedol marketingový riaditeľ spoločnosti Touax CZ Jan Petr. "A naša ročná výrobná kapacita je pritom 75.000 štvorcových metrov."

Firma Touax, ktorá má vývoj a výrobu v obci Suplíkovce blízko Jeseníku, je jednou z niekoľkých firiem, ktoré v Česku modulové budovy stavajú. Česko je európskou veľmocou vo výrobe modulov. Ročne sa tu vyrobí zhruba 375.000 štvorcových metrov týchto budov. Viac ako 90 percent z výroby ide na export, predovšetkým do Nemecka.

"Nemecko bolo najväčším modulovým trhom na svete už pred vlnou imigrantov. Stavajú sa tam školy, škôlky, kancelárie, vrátnice, fajčiarne, kiosky," vysvetľuje Petr. S veľkým množstvom žiadateľov o azyl dopyt z Nemecka ešte rapídne vzrástol. Podľa Petra má Touax aktuálne objednávky do polovice budúceho roka, pričom firma musela zvýšiť kapacitu výroby.

"Do júna sme robili denne 20 modulov, teraz je to 30. Ideme však zatiaľ na 95 percent. Chýbajú nám kvalifikovaní pracovníci," sťažuje sa Petr. Aj keď firma od júna už prijala 30 nových zamestnancov, stále by potrebovala ďalších 20. Na Jeseníku je však podľa marketingového riaditeľa Touaxu nedostatok stolárov, elektrikárov či sadrokartonárov.

O podobných zamestnancov má v regióne záujem aj ďalšia firma na výrobu modulov, Česko-slezská výrobní, ktorá je jedným zo závodov rakúskej spoločnosti Containex. Tá sídli v Zlatých Horách. "V súvislosti s nárastom dopytu sme od začiatku roka prijali asi 100 ľudí, teraz máme 370 zamestnancov," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Josef Žáček. Aj táto firma zvýšila svoje kapacity takmer o 100 percent.

Modulové stavby majú v súčasnej situácii, keď je potrebné pred zimou zabezpečiť strechu nad hlavou pre tisícky utečencov, hneď niekoľko výhod. Podľa Jána Petra z firmy Touax sú predovšetkým postavené rýchlo: "V Hamburgu staviame osem dvojpodlažných domov pre azylantov, v ktorých bude 32 bytov. Počítame, že celý projekt bude hotový o šesť týždňov." Keďže sa 90 percent budovy vyrobí v továrni, je navyše zaručená rovnaká kvalita a stavba nezávisle od počasia.

Ďalšou výhodou týchto stavieb je veľká flexibilita. Môžu sa rozobrať a postaviť znovu na inom mieste alebo len prispôsobiť inému účelu využívania. "Až nebudú ubytovne a domy pre azylantov potrebné, môžu Nemci stavby využiť ako domovy pre seniorov alebo napríklad školské internáty," dodal Petr.

Nemecká prax sa navyše začína šíriť do zvyšku Európy. Záujem o modulové domy pre azylantov už prejavilo aj Švédsko. To je druhou najčastejšou destináciou pre utečencov v Európe.

01 - Modified: 2007-09-07 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Tatrovácke byty patria štátu, rozhodol súd
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:02