StoryEditor

Zabudnite na klasiku. Táto alternatíva vám môže zarobiť viac

22.04.2014, 00:00

Hovorí sa, že s peniazmi prichádzajú starosti, no bez nich sú tieto starosti rozhodne väčšie. Pri dosiahnutí určitého stupňa finančnej bonity takmer každý investor zistí, že finančné aktíva, podobne ako aj iné statky vyžadujú určitú starostlivosť v podobe udržiavania znalostnej kondície o finančných trhoch a investičných príležitostiach. Pravdou je, že vynaložené úsilie rozhodne stojí za to a ak ani tento fakt nezmobilizuje potenciálneho investora, určite ho rozhýbe negatívna motivácia v podobe strachu z možnej straty.

Vykuknutie z ulity

Prvým zásadným krokom vpred, býva uvedomenie si obmedzeného množstva investičných nástrojov a príležitostí, pokiaľ hovoríme o tradičnom ukladaní peňazí na termínovaných účtoch v bankách. Rovnako je to aj precitnutie v oblastí limitov, ktoré ponúka pomerne malý tuzemský trh. Pohľad investora by preto nemal byť krátkozraký, ale mal by smerovať aj ku zahraničným trhom v prospech nových, progresívnych investičných služieb a riešení. Aktuálne je tento trend veľmi výrazný, nakoľko úrokové sadzby na terminovaných vkladoch nepovažuje investor za dostatočne atraktívne a obzerá sa po iných možnostiach.

Zoznámte sa, prosím

Jednou z možných alternatív sú fondy kvalifikovaných investorov. Tie by mohli splniť kritériá a naplniť investičné ciele a očakávania. Doteraz sú pomerne málo známe a preskúmané, nehovoriac o ich využívaní. Základným problémom je, že náš investor je ku investícií fondového typu pomerne skeptický, vzhľadom na vývoj finančných trhov a následné skúsenosti v našej krátkej investičnej histórii, kde narazil na roky 2000-2001 a následne 2008-2009. Odhliadnuc od týchto skutočností, investícia do podielových fondov má rozhodne stále svoje fundamentálne opodstatnenie a dlhodobú zmysluplnosť. Podielový fond by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každého dobrého investorského portfólia.

Fond kvalifikovaných investorov (FKI) je možné najzrozumiteľnejšie priblížiť ako nástroj kolektívneho investovania, spadá do podmnožiny špeciálnych fondov. Neznamená to však, že je určený širokým investorským masám, ale je skôr orientovaný na inštitucionálnych klientov (penzijné fondy, poisťovne a pod.) alebo na fyzické osoby, ktoré sú práve dostatočne „kvalifikované“ svojimi znalosťami a skúsenosťami pre takýto typ investície. Najpoužívanejšou podobou FKI je otvorený alebo uzatvorený podielový fond, ktorý touto podobou zvyšuje transparentnosť, zrozumiteľnosť a dostupnosť samotnej investície. FKI môže však mať aj právnu formu v podobe akciovej spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným, družstva, európskej spoločnosti či dokonca zvereneckého fondu. Fondy kvalifikovaných investorov teda zhromažďujú peňažné prostriedky výlučne od kvalifikovaných investorov, ktorých kategorizácia je bližšie dodefinovaná v zákone.

Načo, prečo a za čo?

Zásadnou výhodu FKI je možnosť voľnejšej alokácie aktív vo fonde, ako aj vyššia flexibilita investičnej stratégie. Ďalším pozitívnym parametrom je spôsob zdaňovania dosiahnutých výnosov pre FKI založené v Českej republike. V porovnaní s bežným daňovým zaťažením 19%, platí FKI iba 5 %-tnú daň z dosiahnutých výnosov. Fond kvalifikovaných investorov je teda vhodným investičným riešením pre klienta s vyšším stupňom finančnej bonity a investorských skúseností. Predstavuje zaujímavý daňovo-optimalizačný nástroj a to nie len pre fyzické osoby, nakoľko daňová optimalizácia môže mať aj korporátny rozmer. Ďalšou výhodou, ktorá stojí za zmienku je skutočnosť, že väčšina fondov tohto typu má dlhodobo orientovanú investičnú stratégiu. Investor tak môže participovať na zhodnoteniach dlhodobo, čo je jedným z kľúčových fundamentov optimálnej investície.

V optike potenciálneho investora najatraktívnejšie vyznieva, že pri investovaní do FKI, má možnosť dosiahnuť zaujímavé zhodnotenie pri akceptovateľnej miere investičného rizika spojeného s možnosťou zníženia daňového zaťaženia. Keď sa vrátime myšlienkami k úvodu, rada na záver je viac ako zrejmá. Občas je potrebné opustiť tradičné myšlienkové vzorce a modifikovať spôsob investorského správania smerom ku iným, progresívnejším možnostiam. Vyžaduje si to však opustenie komfortnej zóny a vydať sa smelo oproti novým investičným príležitostiam.

 

01 - Modified: 2006-04-13 08:55:28 - Feat.: 0 - Title: Agentúra Moody's znížila rating burzovej spoločnosti Nasdaq
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:19