StoryEditor

Gréci majú domáce úlohy. O pôžičke sa budeme baviť neskôr, vyhlásil Fico

13.07.2015, 13:07
Autor:
TASRTASR

Lídri eurozóny na 17-hodinovom rokovaní, ktoré začalo ešte v nedeľu poobede (12.7.) a skončilo až dnes ráno, nerozhodli o žiadnej pôžičke Grécku. Krajine, ktorá je na pokraji bankrotu, zatiaľ iba uložili množstvo domácich úloh, ktorých splnením môže získať späť stratenú dôveru. Takto zhodnotil výsledky summitu v Bruseli po jeho skončení slovenský premiér Robert Fico.

"Ak sa Grécko uchádza o ďalšiu finančnú spoluprácu, v prvom rade si musí splniť celý rad mimoriadne závažných domácich úloh. Tieto úlohy sú natoľko závažné, že budem považovať za malý zázrak, ak grécka vláda a parlament v krátkom časovom úseku k splneniu týchto úloh aj pristúpi," pripustil. Prvé zákony musí krajina schváliť už do stredy (15.7.).

Ak však chce Grécko obnoviť výrazne naštrbenú dôveru ostatných partnerov v eurozóne a získať finančnú pomoc z trvalého eurovalu v objeme viac ako 80 miliárd eur, musí si podľa Fica svoje záväzky splniť ako prvé. Až potom dôjde k hodnoteniu prijatých krokov európskymi inštitúciami a k schvaľovacím procedúram v niektorých členských krajinách, ktoré potrebujú na ďalšie rokovania o pôžičke súhlas národného parlamentu. Rokovanie Národnej rady (NR) SR na túto tému momentálne nie je potrebné.

Samotné rokovania boli podľa Fica ťažké a dnes ráno to dokonca chvíľu vyzeralo na odchod Grécka z eurozóny. Premiér Alexis Tsipras totiž dlho nechcel ustúpiť v dvoch sporných otázkach - účasti Medzinárodného menového fondu (MMF) v novom programe pomoci a zriadení fondu spravujúceho grécky majetok v hodnote 50 miliárd eur určený na privatizáciu. Nakoniec však ustúpil. "Pod tlakom a hrozbou toho, čo by sa udialo, keby Grécko vypadlo z eurozóny pravdepodobne usúdil, že jeho politická kariéra má menšiu hodnotu ako ďalší život v Grécku," predpokladá šéf slovenskej exekutívy.

Už v najbližších hodinách a dňoch sa však podľa neho ukáže, do akej miery boli záväzky prijaté gréckym premiérom na rokovaní v Bruseli myslené vážne. "Akýkoľvek odklon od záväzkov bude znamenať zastavenie ďalších úvah o tom, že by Grécko mohlo čerpať pôžičku z trvalého eurovalu," zdôraznil.

Napriek aktuálnej dohode je preto stále možný scenár odchodu Grécka z eurozóny, pripustil Fico. "Táto otázka stále nie je vyriešená. Stále môže dôjsť k tomu, že v gréckom parlamente dôjde k udalostiam, ktoré znemožnia naplnenie týchto opatrení," upozornil slovenský premiér s tým, že svoj osud majú teraz Gréci vo vlastných rukách.

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 04 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy 05 - Modified: 2024-02-29 16:28:16 - Feat.: - Title: Lídri krajín západného Balkánu prisľúbili urýchlenie reforiem na rozšírenie Únie. Brusel im pošle miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:59