StoryEditor

Turecký premiér chystá najväčšiu daňovú amnestiu. Kvôli popularite

06.06.2014, 11:34
Autor:
slsl

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan síce ešte oficiálne neoznámil kandidatúru v augustových prezidentských voľbách, už ale rozbieha kampaň. Jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) chystá daňovú amnestiu, označovanú za najväčšiu v histórii krajiny. Líder krajiny, proti ktorému sa v uliciach zdvihla masová vlna odporu kvôli korupčnej kazue naháňa politické body. Jeho kritici tvrdia, že predseda vlády stále viac zasahuje do hospodárskej politiky a svoje kroky nekonzultuje s odborníkmi.

Chce popularitu
Podľa tureckých anglicky písaných denníkov by daňová amnestia mala zahŕňať odpustenie širokej škály dlhov od daní z príjmov cez DPH a platby sociálnej poisťovni po pokuty za verejnú dopravu. "Erdogan pred prezidentskými voľbami robí kroky, ktoré mu majú zvýšiť obľubu u ľudí," povedal agentúre Reuters anonymný zdroj z vlády.

Podľa neho sa premiér o materiáli neporadil s ministerstvom financií. "Odrezanie kľúčového úradu od plánu nám dáva obrázok, ako tú hospodárska politika funguje. Je to jasné - Erdogan niečo chce, tak sa to urobí," podotkol ekonomický novinár Ugur Gürses s tým, že amnestia by mohla spôsobiť výpadok v rozpočte rádovo v miliardách eur.

Divadlo pre voličov skrýva riziko
Premiér v poslednom čase vzbudil rozruch aj kvôli tlaku na centrálnu banku ohľadom politiky úrokových sadzieb. Tá minulý mesiac základnú sadzbu znížila aj napriek vysokej inflácii, Erdogan to však nepovažuje za dostatočné. "Prístup (guvernéra banky) k úrokovým sadzbám vôbec nepovažujem za pozitívny a nebudem ho akceptovať. Dúfam, že budú okamžite prijaté nové kroky a záležitosť bude vyriešená, "odkázal Erdogan v utorok.

Jeho naliehanie je takisto spájané s voľbami, pred ktorými treba vykázať hospodársky rast. Experti podotýkajú, že trhy doteraz zľahčovalo premiérove slová ako divadlo pre domáce publikum, pomaly ich však začínajú desiť. Obávajú sa, aby nepristúpil k personálnym zmenám v banke. Odborníci upozorňujú, že voľby Turecku neprinesú nič dobré. Buď ho čaká vláda jednej osoby, alebo boj medzi premiérom a prezidentom a dlhotrvajúca politická kríza.

Podpredseda AKP Mehmet Ali Sahin nedávno otvorene povedal, že trojnásobný premiér zotrvá v prezidentskej funkcii do roku 2023. Strana vraj počíta aj s tým, že v najbližších parlamentných voľbách získa viac kresiel a zmenou ústavy zvýši právomoci hlavy štátu. Erdogan potom vraj tiež bude môcť byť straníckym lídrom, súčasné zákony požadujú neutralitu prezidenta.

01 - Modified: 2006-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobrovoda bio
01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:42