StoryEditor

Legenda neprežila súboj na Obchodnej ulici

13.01.2016, 23:00
Raz sa už na našom trhu popálil. Potom prišiel zas, avšak najnovšie svoju prevádzku na bratislavskej Obchodnej ulici zatvára.

Ide o pokus číslo dva. Ani ten však nevychádza na sto percent. Rakúska pekáreň Anker totiž zužuje svoju sieť u nás. Najnovšie zatvorila predajňu na Obchodnej ulici v Bratislave. „Táto prevádzka sa veľmi neujala a nevideli sme v nej potenciál do budúcnosti,“ uvádza Vojtech Bertók, konateľ spoločnosti, ktorá je exkluzívnym franchisingovým partnerom Ankeru pre slovenský trh. Napriek tomu však pokračuje, že pekáreň má u nás stále expanzné plány.

Rakúska jednotka

Anker je značka, ktorú u našich západných susedov pozná pravdepodobne každý. Najväčšia pekárenská sieť v Rakúsku je rozvinutá najmä vo Viedni a okolí. K nám sa prvýkrát rozhodla prísť v roku 2010, kedy otvárala prvú prevádzku na bratislavskom letisku. Od začiatku mala veľké oči, pretože už vtedy plánovala z dlhodobého hľadiska 20 pekární Anker u nás. Zakrátko však prišlo vytriezvenie. Nielenže ďalšie prevádzky neotvárala, ale aj tú na letisku musela zavrieť. „Neboli sme spokojní s vývojom obchodu. Predaje šli dole s klesajúcim počtom letov,“ skonštatovala pred časom pre HN PR manažérka spoločnosti Ankerbrot Doris Mülleder. V roku 2011 bola ešte v prípravách ďalšia predajňa v bratislavskom nákupnom centre Shopping Palace. K jej otvoreniu však napokon neprišlo a Anker sa na slovenskom trhu odmlčal.

Na druhý raz

Pekárenská sieť to však u nás nevzdala a prišla opäť. Slané a sladké pečivá, obložené pečivo či teplé nápoje ponúka v bratislavských obchodných centrách Central a Aupark, v administratívnej budove Westend Gate na Patrónke a donedávna aj na Obchodnej ulici. „Každý rok plánujeme otvoriť dve nové prevádzky,“ priblížila pri jej otváraní ešte minulý rok Doris Mülleder. Dnes je však situácia iná a priestory na bratislavskej ulice sa vyprázdnili. „Túto lokalitu sme chceli vyskúšať. Povedali sme si, že keď sa do roka neuchytí, rozhodneme sa, čo s ňou a výsledok je takýto,“ vysvetľuje Vojtech Bertók. Ten zároveň potvrdzuje, že vízia 20 predajní stále existuje, nechcú ich však otvárať bezhlavo. „Chceme byť opatrní. Nové prevádzky musia mať hlavu a pätu,“ dodáva s tým, že budúci rok by chceli otvoriť dve.

Potenciál existuje

Podľa odborníka je Slovensko pre značku atraktívnym trhom. „Podľa toho, že sa opakovane pokúša vstúpiť na trh, vidieť, že tu cíti pomerne silný potenciál na rast. Rozhodnutie o otvorení či zatvorení pobočiek však nie je otázkou týždňa. Otvorenie stojí vyše stotisíc eur už len na samotnom vybavení,“ tvrdí analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Takéto koncepty však u nás podľa neho rozhodne majú šancu na úspech, pretože možnosť kúpiť si raňajky bude ľudí lákať neustále. „Po roku 1989, keď sa naši ľudia iba učili podnikať, mali výhodu zahraničné značky, pretože mali skúsenosti aj kapitál. V súčasnosti sa začínajú úspešnejšie v tomto segmente presadzovať domáce značky, ktoré sú primerane nastavené na „našich“ ľudí“, hodnotí prezident Slovenskej franchisingovej asociácie Jozef Šétaffy. Ten dodáva, že úspešné sú aj malé miestne pekárničky, ktoré si kvalitou produktov a rodinnou atmosférou obľúbili konkrétne lokálne komunity zákazníkov.

 

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:11 - Feat.: - Title: Regulácie v Maďarsku pridusili Tesco. Aké marže má top reťazec v našom regióne? 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 04 - Modified: 2024-04-05 13:13:55 - Feat.: - Title: Ľudia sa po inflačnej kríze pustili do nákupov. Výrazné nárasty hlásia e-shopy aj hypermarkety 05 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:48