StoryEditor

Česká vláda schválila kurzarbeit. štát doplatí až 70 percent mzdy

03.11.2014, 15:03
Česko prevzalo nemecký model skráteného týždňa. Firmám radšej prispeje na platy, aby nemuseli prepúšťať.

Firmy, ktoré majú dočasne znížený objem zákaziek, si budú môcť udržať zamestnancov, pretože ich mzdy bude doplácať štát. Vláda schválila zavedenie systému "kurzarbeit". Ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová uviedla, že sa vláda zhodla na tom, že v rámci kurzarbeit budú firmy platiť polovicu platu, štát pridá 20 percent.

Prepúšťať sa nebude

"Ide o príspevok, ktorý by mal byť vyplácaný zamestnávateľom, aby si udržali svojich zamestnancov aj v časoch, keď následkom vonkajších vplyvov ako je hospodárska kríza alebo napríklad sankcie proti Rusku, alebo napríklad nečakané živelné katastrofy veľkého rozsahu nemajú pre svojich zamestnancov dostatok práce a museli by ich inak prepustiť, "povedala ministerka. Systém kurzarbeit funguje v Nemecku, odkiaľ pochádza aj jeho názov.


Čítajte viac:

Nemecký projekt Kurzarbeit nezabráni zvyšovaniu nezamestnanosti


Dvadsať percent priemerného platu bude podľa Marksovej štát vyplácať prostredníctvom Úradov práce z peňazí určených na aktívnu politiku zamestnanosti. Minister financií Andrej Babiš z hnutia ANO si ale presadil, že žiadosť každej firmy o taký príspevok bude posudzovať vláda. Príspevok bude možné vyplácať pol roka, v krajnom prípade maximálne ešte ďalší polrok.

Aby vôbec mohol byť "kurzarbeit" spustený, bude musieť najprv vláda svojim nariadením ustanoviť, že existujú podmienky pre to, aby firmy o peniaze mohli žiadať. "V druhom kroku, čo bola zásadná požiadavka ministra financií, bude vláda rozhodovať o každej jednotlivej žiadosti," povedala Marksová. Princíp skráteného pracovného týždňa bude chcieť vláda v parlamente presadiť novelou zákona o zamestnanosti, ktorá už je v parlamente.

Výhoda pre štát

"Je oveľa lepšie chodiť do práce a vykonávať aspoň nejakú činnosť, než byť zaregistrovaný ako nezamestnaný," obhajovala ministerka Marksová princíp, na ktorom sa vláda zhodla. "Je to výhodné aj pre štát. Keď sa porovnajú náklady na to, koľko by stálo, keby ten človek išiel naozaj na úrad práce a poberal podporu v nezamestnanosti a koľko bude stáť toto, keď štát bude priplácať 20 percent jeho priemernej mzdy, tak je to skutočne výhodné aj pre štát, "povedala česká ministerka práce a sociálnych vecí.

O možnosti zavedenia skráteného pracovného týždňa v Česku začali politici viac hovoriť po tom, ako sa začali riešiť sankcie voči Rusku kvôli situácii na východe Ukrajiny a odvetné opatrenia Putinovho režimu. "Verím, že kurzarbeit bude a že sa čo najskôr," uviedol nedávno odborový predák Josef Středula.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-12-08 07:38:40 - Feat.: 0 - Title: Úroky v eurozóne sú najvyššie za päť rokov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:22