StoryEditor

Británia reformuje. Bankári budú za omyly pykať

09.07.2013, 11:30
Autor:
adpadp
Bankový sektor potrebuje obnoviť dôveru. Cameron podporil tvrdé postihy za riskantné rozhodnutia.

Bankoví manažéri budú podľa najnovších rozhodnutí britskej vlády čeliť dôsledkom svojich rozhodnutí. Podľa portálu Bloomberg vláda plánuje sprísniť celý doterajší prístup k vyvodzovaniu zodpovednosti za hazardné finančné operácie. Hrozí desaťročný odklad vyplácania bonusov, zníženie dôchodkov a za obzvlášť závažné finančné rozhodnutia aj väzenie.

David Cameron (na snímke) schválil návrh, na základe ktorého by vrcholní predstavitelia finančných inštitúcií, ktorí by boli priamo zodpovední za prípadný bankrot, čelili trestnému stíhaniu. Na zasadnutí Dolnej komory povedal, že plne podporuje trestanie nezodpovedných bankárov a tiež hovorí áno pre sprísnenie podmienok vyplácania bonusov.

Desaťročný odklad vyplácania odmien

Britská Parlamentná Komisia pre Bankové Štandardy vo svojom najnovšom stanovisku uviedla, že vyplatenie väčšej časti variabilných odmien závisiacich na výsledkoch rozhodnutí top manažérov by malo byť odložené až na desať rokov, aby sa vedel efektívnejšie preukázať ich dopad na akcionárov, pretože odzrkadlenie potenciálnych strát alebo ziskov ako dôsledku bankových rozhodnutí sa prejaví až po dlhšej dobe.

V správe sa ako jeden z dôvodov na zavedenie drastických reform bankovníctva uvádza, že v doterajšom systéme bolo bežné vyplácanie značných odmien za krátkodobé úspechy bankárov, ale pokuty či iné tresty za dôsledky zlých rozhodnutí, ktoré sa veľakrát prejavili až v priebehu dlhšieho časového obdobia, boli minimálne alebo žiadne. Banky by si mali samé uvedomiť, že v posledných rokoch narástli odmeny do obrovských výšok a je nutné optimalizovať celý bonusový systém a zároveň ako protiváhu zaviesť postihy za riskantné a ohrozujúce rozhodnutia.

EÚ má opačný názor

Kým niektorí právnici kritizujú potenciálnu hrozbu väzenia ako v praxi neuplatniteľnú, Andrew Tyrie, predseda komisie, uviedol, že britský plán je lepší ako plán Európskej únie, ktorá plánovala nastaviť maximálnu výšku vyplácania odmien na dvojnásobok fixnej mzdy. To by však malo opačný efekt, nakoľko sa predpokladá, že bankári by začali zvyšovať svoje základné platy.

"Nesnažíme sa ľuďom brániť v zarábaní veľkých peňazí, chceme sa len uistiť, že si ich naozaj zaslúžia. Dôvera v bankový sektor sa rúca a my ju musíme obnoviť, pretože pre obnovu britskej ekonomiky je zdravé fungovanie bankovníctva kľúčové," uviedl Tyrie.

Hrozba väzenia

"Klientelu bánk tvorí verejnosť. Peniaze daňových poplatníkov tiež výrazne pomohli bankám prekonať najväčšie problémy bankového sektora a preto sa ľuďom nepáči, že by ich peniaze mali byť zneužívané na hazardné bankové operácie, vďaka ktorým sú častokrát neoprávnene vyplácané veľké odmeny," povedala vo svojom stanovisku komisia.

Zdôvodňuje tým návrh, že bezhlavé rozhodnutia uskutočnené s vidinou veľkých ziskov, ktoré ohrozujú peniaze verejnosti, by mali byť veľmi tvrdo sankcionované. Ten najtvrdší postih, väzenie, bude hroziť podľa portálu Bloomberg za "najzávažnejšie zlyhania, ktoré budú mať trvajúce dôsledky pre finančný systém, alebo vážnu peňažnú ujmu pre klientov".

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 03 - Modified: 2024-03-11 12:49:44 - Feat.: - Title: Raiffeisen odmieta správy o hrozbe sankcií zo strany Spojených štátov. Sú nepravdivé, tvrdí banková skupina 04 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy 05 - Modified: 2024-02-29 16:28:16 - Feat.: - Title: Lídri krajín západného Balkánu prisľúbili urýchlenie reforiem na rozšírenie Únie. Brusel im pošle miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:15