StoryEditor

Dve tretiny Slovákov si myslia, že ich platy sú nespravodlivé

22.07.2015, 16:19
Autor:
TASRTASR


Viac ako dve tretiny Slovákov si myslia, že ich mzda nie je spravodlivá, a len 27 percent Slovákov je spokojných s platom. Ani nie polovica ľudí však dokáže nabrať odvahu a požiadať o zvýšenie platu. Väčšinu z nich aj tak čaká sklamanie, pretože im zamestnávateľ buď nepridá nič, alebo menej, ako si priali. Na druhej strane sú najviac spokojní pracujúci, ktorí mesačne berú viac ako 900 eur v čistom. Pre spoločnosť HomeCredit to v rámci výskumu zistila agentúra STEM/MARK.

Situácia by sa ale mohla v dohľadnom čase zmeniť k lepšiemu. Analytik spoločnosti HomeCredit Michal Kozub má pre väčšinu zamestnaných dobrú správu. "Kríza je na konci a firmy nielen že začínajú naberať nové pracovné sily, ale neboja sa lepšie odmeňovať súčasných zamestnancov. Dá sa teda čakať rast reálnych miezd, zatiaľ čo spotrebiteľské ceny by rásť nemali."

Podľa neho majú šancu na zvýšenie platu predovšetkým pracovníci v priemysle, zatiaľ čo sektor obchodu si pravdepodobne príliš nepolepší. Rast miezd zrejme poteší pracovníkov, ktorí sa dlhodobo cítia podhodnotení, teda viac ako dve tretiny (67 %) opýtaných. Najviac nespokojných podľa prieskumu pracuje vo výrobe a priemysle, kde svoje platy považujú za nespravodlivé tri štvrtiny ľudí.

"Je samozrejmé, že s nižším platom sa dostavuje pocit nedocenenia a frustrácie. Sú však aj pracovné pozície, kde musí zamestnanec počítať s tým, že mzda v jeho odbore má strop skutočne nízko," poukázal analytik Kozub predovšetkým na nekvalifikované miesta.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že pracujúci s najnižším zárobkom (do 350 eur) si nárokujú razantné zvýšenie a 32 % z nich by si neváhalo pridať od 200 do 500 eur, aby bola ich výplata konečne podľa ich predstáv. Ak by si Slováci sami mali navrhnúť zvýšenie platu, aby zodpovedal ich pozícii, štyrom z desiatich by stačilo prilepšenie o 100 až 200 eur.

Takmer polovica Slovákov v posledných rokoch nezostala len pri nariekaní a iniciatívne žiadali o zvýšenie platu. Očakávaného prilepšenia sa ale nakoniec dočkali len 4 % z nich. Približne pätine opýtaných síce zamestnávateľ mzdu zvýšil, ale o menej, než chceli. Ďalšia štvrtina ľudí sa snažila o zvýšenie zárobku márne, navyše nedostali ani euro.

Podľa Kozuba ak je zamestnanec odborník, o ktorého kvality firma stojí, musí ho aj dobre oceniť, inak odíde ku konkurencii. Platí to najmä pre odvetvia, kde je zo strany firiem silný dopyt. To je zároveň indikátor pre študentov, ktorí si svoj odbor ešte len vyberajú. Ak si zvolia dobre, môžu mať skutočne vysnívaný plat. V dnešnej dobe sú to IT odbory, kde sú skúsení programátori vysoko cenení. Okrem toho sú to aj šikovní strojári. Ich práca síce na prvý pohľad nie je taká zaujímavá, ale nedostatok takýchto odborníkov rýchlo zvyšuje ich platy.

01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 04 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov 05 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:19