StoryEditor

„Burgerznačky“ prišli na chuť slovenskému trhu

06.03.2016, 23:00

V slovenskom gastrobiznise sa ustálilo jedno slovné spojenie: „Otvoriť prvý McDonald´s“. Preložené – presadiť sa. A fašírka v žemli podávaná s hranolčekmi sa na Slovensku presadila. Napriek vtedajšiemu skepticizmu. Od príchodu McDonald´s prešlo dvadsať rokov. Hamburger ponúkajú ďalšie rýchle občerstvenia, ale i klasické reštaurácie. Ponuka by sa mala ešte viac zahustiť. Tri „burgerznačky“ uvažujú o vstupe na náš trh. Dve americké klasiky a jedna vegánska novinka.

Zbohom, Ronald
Klaun Ronald, ktorý v roku 1995 otváral prvý „mekáč“ v Banskej Bystrici, je dnes na zaslúženom dôchodku. Žlto-červený maskot z umelej hmoty neprežil redizajn siete. Napriek či vďaka tomu americký reťazec u nás stále generuje úctyhodné výsledky. Len v roku 2015 dosiahol tržby vo výške 62,6 milióna eur. To znamená medziročný nárast o viac ako päť percent. „V súčasnosti sa počet reštaurácií McDonald's ustálil na čísle tridsať,“ pripomína Zuzana Svobodová, hovorkyňa spoločnosti.

Tým sa zrejme „mekdonaldizácia“ gastrotrhu nekončí. Podľa reťazca je u nás stále priestor na ďalšiu expanziu. Aj keď o konkrétnych lokalitách by bolo predčasné hovoriť. A práve priestor pre nové prevádzky by sa čoskoro mohol zúžiť. Zo slovenského trhu by si radi kus odtrhli dve americké siete. Reťazec Arby´s, reštaurácie Denny´s. Plus „hipsterský“ ekvivalent konceptu Flying Diner s názvom I Love Veggie Burger. Ten by to mal na rozdiel od amerických značiek „na skok“. Prišiel by z Rakúska.

Vstupná brána
Arby´s sám osebe je čistokrvný americký fastfood. Hamburgery, sendviče a nejaký ten dezert. Denny´s sa radšej vidí v segmente reštaurácií. Neraz je súčasťou prevádzok i bar. No fašírka v žemli hrá na jedálnom lístku siete významnú úlohu. A tým sa rozdiely medzi obomi americkými značkami viac-menej končia. Tak Arby´s, ako aj Denny´s sa hrdia vyše polstoročnou históriou, stovkami prevádzok a žiadnymi zásadnými skúsenosťami s európskym trhom. Prvý sa okrem USA a Kanady etabloval napríklad v Turecku. Denny´s expandoval aj do Latinskej Ameriky, Spojených arabských emirátov či na Nový Zéland.

„Česká republika a Slovensko lákajú americké značky ako vstupná brána do regiónu strednej a východnej Európy,“ vysvetľuje Barbora Štanglová za spoločnosť Profitsystems, ktorá záujmy Arby´s a Denny´s na Slovensku zastupuje. Podľa jej slov oba zámorské reťazce v krajinách bývalého Československa vidia príležitosť objaviť silného obchodného partnera. Ten by potom značku prevádzkoval nielen doma, ale prípadne by ju začal rozvíjať i v okolitých krajinách. Logicky v Poľsku a Maďarsku. Samozrejme, v hre je i opačný scenár. Značky sa najprv usídlia napríklad v Poľsku a prevádzkovateľ ich dotiahne k nám. „Nakoniec, nebolo by to prvýkrát,“ konštatuje Barbora Štanglová. O otváraní prvých konkrétnych reštaurácií je predčasné hovoriť. Všetko závisí od rokovaní s investorom, ktorý by práva na prevádzkovanie značky odkúpil. A zďaleka nejde o drobné. Pri každom z amerických konceptov by záujemca na začiatok potreboval päť miliónov dolárov na otvorenie piatich prevádzok. Teda na Slovensku 4,54 milióna eur.

Veganburger
Kým obe americké značky sa viac-menej držia nestarnúcej hamburgerovej klasiky, tretí koncept sa snaží prísť na chuť novým trendom. Flying dinner pod novou značkou I Love Veggie Burger stavil na ponuku vegánskych a vegetariánskych hamburgerov z bioingrediencií a bez konzervantov. „Koncept I Love Veggie Burger z Rakúska pripravuje expanziu na Slovensko a do Českej republiky. Ide o sieť reštaurácií, mobilných predajných jednotiek a donáškovú službu až domov,“ vysvetľuje Aleš Tulpa, medzinárodný franchisingový poradca zo spoločnosti AVEX systems. Okrem ponuky panuje ešte jeden rozdiel medzi americkými značkami a rakúskym konceptom. Vek. Značka I Love Veggie Burger bola vytvorená v roku 2014. Len nedávno otvorila „vlajkovú“ prevádzku vo Viedni. Práve u našich susedov v dohľadnom čase otvorí ďalších šesť pobočiek. „Chce v nich ponúknuť produkty ľuďom, ktorí odmietajú konzumovať mäso, vegetariánom a vegánom. A zároveň osloviť tých, ktorí občas mäso konzumujú,“ podotýka Aleš Tulpa. Otázka príchodu na Slovensko je rovnako v rovine rokovaní s partnerom pre obe krajiny. V tomto prípade by však vstupný poplatok na jednu prevádzku predstavoval 15-tisíc eur.

Zaujímavý súboj
Ak by prišli všetky tri reťazce, bolo by zaujímavé sledovať, čo s trhom spravia. A predovšetkým, či by prežili všetky. Ak nie, tak ktoré by u nás zapustil korene. Obzvlášť zaujímavé by to bolo z hľadiska trhu v Bratislave. Prvotný súboj by zrejme prebiehal práve v uliciach hlavného mesta. Nakoniec, nie je náhoda, že i McDonald´s má takmer polovicu prevádzok práve tu. Lenže ani Bratislava nie je lokalita bez úskalí. Obzvlášť v gastrosegmente.

Turisti i bonitnejšia klientela môžu predstavovať silné lákadlo. Obzvlášť pre zahraničných hráčov. No zároveň vytvárajú solídny pretlak na trhu, pretože obslúžiť ich chce každá značka. Zo silnej konkurencie, okorenenej kebabmi či dožívajúcimi predajcami obložených bagiet, profitujú predovšetkým vlastníci vhodných priestorov. „Hlavne v obchodných centrách a na veľmi frekventovaných miestach dopyt často prevyšuje ponuku. Ceny nájomného a požiadavky na prevádzkovateľov sú skutočne vysoké,“ komentuje situáciu Katarína Paule, senior konzultantka v maloobchodnom tíme Cushman & Wakefield. Aj keď jedným dychom dodáva, že nájsť skúseného podnájomcu schopného prežiť na trhu, rovnako nie je hračka. Čo nakoniec potvrdila i značka Burger King, ktorá jedného dňa stiahla rolety a už sa neukázala. Pritom koncept Burger King tiež predstavuje legendu na trhu s hamburgermi.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:38