mliekoTASR
StoryEditor

Situácia s mliekom je kritická, treba ju riešiť v Bruseli, myslia si poľnohospodári

06.05.2016, 14:45
Autor:
TASRTASR
Mliekari sa stretli s prezidentom Kiskom, myslia si, že situáciu s prebytkom mlieka a dampingovými cenami je potrebné riešiť na európskej úrovni.

Slovenskí producenti mlieka a mliečnych výrobkov tvrdia, že by sa mala nájsť cesta na pomoc poľnohospodárom na preklenutie krízového obdobia. Problém by sa však mal riešiť najmä v Bruseli. Uviedli to dnes na stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom v Tatranskej mliekarni v Kežmarku.

„Slovensko určite nevyrieši prebytky mlieka. Komplexné riešenia by sa mali prijímať ale v Bruseli,“ uviedol generálny riaditeľ Tatranských mliekarní Ľubomír Valčuha.

Kiska povedal, že na stretnutí sa rozoberala predovšetkým téma mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku. „Z pohľadu historického vývoja pohybu ceny mlieka nie sme v jednoduchom období, aby sme udržali farmárov a podporili stavy hovädzieho dobytka, aby sme to udržali a nepustili náš slovenský trh. Ak ho raz pustíme, tak sa to ťažko vráti späť. Tatranské mliekarne vyrábajú výhradne slovenské mlieko, majú zmluvy s farmármi a družstevníkmi zo širokého okolia a čelia dovozu zahraničných výrobkov,“ informoval prezident.

Situácia na Slovensku sa podľa slov Valčuhu žiadnym spôsobom nezlepšuje. „Dá sa povedať, že sa zhoršuje. My ťažíme z toho, že máme široký sortiment výrobkov. Damping cítime najmä pri trvanlivých výrobkoch. Dúfame, že vývoj bude v najbližšom období stabilizovaný,“ uviedol generálny riaditeľ mliekarne.

Ako doplnil, spoločnosť nakupuje mlieko za 0,31 eura od slovenských producentov a pritom môže dovážať mlieko za 0,17 eura z Nemecka. „Išlo by však o krátkodobú záležitosť. Keď niekto pochopí, že potrebujete mlieko, tak by sa tá cena menila. Staviame na našich poľnohospodároch a urobíme všetko pre to, aby oni vydržali pri mlieku,“ dodal Valčuha s tým, že je v ich záujme, aby sa mlieko na Slovensku vyrábalo.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 03 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 04 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:03