Nelegálna práca sa u nás zvykne objavovať napríklad na stavbách.Peter Mayer
StoryEditor

Rumuni, Česi, či Maďari. Na Slovensku pracujú desiatky tisíc cudzincov

17.05.2016, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Firmy upozorňujú, že majú dlhodobo problém nájsť vhodnú pracovnú silu. Problém majú predovšetkým stavebné firmy.

Slovenské firmy zamestnávajú najviac cudzincov od vypuknutia globálnej ekonomickej krízy. Vyplýva to z údajov úradov práce. Podniky na Slovensku si v časoch klesajúcej nezamestnanosti a ekonomického rastu už dlhšiu dobu sťažujú na nedostatok vhodných pracovníkov.

Na päťmiliónovom Slovensku pracovalo ku koncu marca viac ako 27-tisíc cudzincov, a to hlavne Rumunov, ďalej Čechov a Maďarov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o viac ako štvrtinu. Najčastejšie cudzinci pracujú na pozíciách operátorov a montérov strojov a zariadení alebo vykonávajú pomocné práce.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa tento rok prvýkrát po siedmich rokoch síce dostala pod hranicu desiatich percent, dlhodobo je ale vyššia ako priemer Európskej únie.

V čase zlepšovania situácie na slovenskom trhu práce firmy upozornili, že majú problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu. Viac ako polovica z celkového počtu okolo 317-tisíc ľudí registrovaných na úradoch práce nemá zamestnanie dlhšie ako rok a každý siedmy nezamestnaný je mladší ako 25 rokov. Aj v období pred globálnou krízou, kedy Slovensko zaznamenalo rekordné tempo rastu ekonomiky, nezamestnanosť v krajine neklesla pod hranicu siedmich percent.

Obavy z nedostatku kvalifikovaných pracovníkov vyslovili na Slovensku už v závere minulého roka napríklad stavebné firmy. Práve stavebníctvo po rokoch prepadu zažilo boom aj v súvislosti s budovaním dopravnej infraštruktúry.

Podobné ťažkosti hlásili aj podniky v Česku, kde miera nezamestnanosti v apríli predstavovala 5,7 percenta. Asociácia exportérov minulý mesiac upozornila, že českému priemyslu chýba minimálne 70-tisíc robotníkov a tisíce vysokoškolsky vzdelaných strojárov, elektrotechnikov, chemikov či expertov textilného priemyslu a že kvôli stavu na trhu práce tak stojí český priemysel už na hranici svojich možností. Exportéri navrhli niekoľko riešení pre rýchlejší nábor potrebných pracovných síl z tretích krajín.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:37