StoryEditor

Konkurujú svetovým gigantom. A sú z Prešova

19.05.2016, 00:00
Technologická spoločnosť Seak riadi svetlo cez elektrické káble. Ponúka alternatívu firmám svetového významu ako Philips či Osram.

Žiadne giganty, ale malá prešovská spoločnosť Seak diktuje svetu technologické trendy. V jej dielni Slováci vyvíjajú unikátny komplex inteligentných riešení na ovládanie osvetlenia. So 40 zamestnancami tak ponúkajú zaujímavú alternatívu svetovým gigantom ako Philips, Osram či Vossloh-Schwabe z portfólia japonského obra Panasonic.

Seak do sveta preráža s vlastným inteligentným svetlom. „Naša spoločnosť je výrobcom patentovanej technológie na riadenie osvetlenia po napájacom vedení. Unikátna je v tom, že na riadenie používame existujúce elektrické vedenie. Preto nie je potrebné rozkopávať ulice ani sa spoliehať na nákladné a nie vždy spoľahlivé rádiové riešenia,“ hovorí pre HN generálny riaditeľ Seak Heliodor Macko. Medzinárodnú expanziu firmy podporuje i jeden z najaktívnejších investorov na slovenskom trhu Neulogy Ventures.

Expanzia na východ
Spoločnosť Seak svoj zrak najnovšie obracia na východ Európy. Nových partnerov získava na Ukrajine a v Rusku, kde už z výrobných liniek schádzajú firemné produkty s visačkou made in Russia. „Chceme sa presadiť v ruských tendroch, preto sme tam umiestnili našu licenčnú výrobu. Kapitál na expanziu mimo priestoru Slovenska a Česka sme získali v roku 2014 od startupového fondu,“ spresňuje Macko.

„Krabička“ z Prešova síce prenáša informácie nižšou rýchlosťou ako iné konkurenčné riešenia, ale netrpí poruchami signálu a je extrémne lacná. Oproti bezdrôtovým technológiám dvoj- až trojnásobne. Úspornosť prešovského systému presvedčila nielen väčšinu veľkých obchodov v Česku a na Slovensku, ale i giganty ako nemecký Volkswagen, britské Tesco či španielsku RTR Energía.

Zo stoviek komunálnych projektov s účasťou Seaku sa do popredia tlačí verejné osvetlenie v uliciach španielskych miest Valencia a Alicante. Slováci tak úspešne bojujú v tieni globálnych hráčov o svoje miesto na trhu. „Technologicky máme oproti nim výhody, ale marketingovo sa nám ťažko presadzuje,“ dodáva Macko.

Za európskym patentom firmy stojí inovátor a zakladateľ Seaku Jozef Sedlák, ktorý pred šiestimi rokmi naštartoval príbeh technologickej špičky z východu Slovenska v ovládaní a regulácii osvetlenia. V roku 2010 si rodiaceho sa priekopníka všimlo Združenie podnikateľov Slovenska. Matejovi Sedlákovi, spolumajiteľovi firmy Seak, udelilo cenu za najinovatívnejšie podnikateľské riešenie. Prešovský systém efektívne riadi úroveň osvetlenia na ulici či v priemyselnej hale. Napríklad o tretej ráno nepotrebujeme svietiť s takou intenzitou ako o deviatej večer.

V moduloch z Prešova sa nastavia inteligentné harmonogramy, ktoré sa prispôsobia dĺžke noci, a to pre celé mesto, skupiny svietidiel alebo až na úroveň jednotlivých lámp. Celý systém máte pod palcom na diaľku cez internetovú aplikáciu. „Zjednodušene povedané, reguláciou osvetlenia svietime iba tam a toľko, koľko je potrebné podľa požiadaviek v danom časopriestore. Zákazník sa neustále vyvíja, žiada si kvalitnejšie technológie a má vyššie nároky,“ vraví spolumajiteľ spoločnosti Lightech Eduard Kačík, ktorá sa zaoberá poradenstvom, auditmi, návrhmi, projekciou a realizáciou osvetlenia.

Budúcnosť osvetlenia
Kačík pripomína, že už v minulosti sa do nových projektov inteligentného osvetlenia s LED technológiou vrhlo množstvo samospráv. Verejný sektor motivuje hlavne finančná úspora. Výdavky na energie v malých obciach zhltnú až 40 percent rozpočtu, pri menších mestách to je paušálne približne od 25 do 30 percent.

Rok 2016 prirovnáva Kačík k roku energetických auditov. „Trh si žiada nezávislé poradenstvo. Tento rok je v tomto prelomový, vzniká samostatný segment. Zákazník potrebuje z veľkého množstva informácií vytiahnuť tie podstatné a z tých podstatných najdôležitejšie.“

Konvenčné svetelné zdroje už niekoľko rokov odchádzajú do zabudnutia. Nahrádzajú ich efektívnejšie a úspornejšie LED technológie. To, že budúcnosť patrí „ledkám“, potvrdzuje Marek Palenčár zo spoločnosti Ledco, podnikajúcej v oblasti svetelnej techniky. „V dnešnej dobe sú jednoznačne preferované a ich predaj z roka na rok narastá. Presadzujú sa vyššou efektivitou a úsporou energií. Až o niekoľko rokov budú nahradené novou technológiou, ktorej vývoj v súčasnosti ešte neumožňuje komerčné využitie,“ vraví projektovo-marketingový manažér Ledco.

Klasické žiarovky väčšinu spotrebovanej energie premieňali na teplo a ich nástupkyne v podobe úsporných žiaroviek sa podľa Palenčára zničili samy. „Tieto technológie postupne upadajú. Častým vypínaním a zapínaním sa skracuje ich životnosť, menia farbu svetla a pri ich recyklácii vznikajú komplikácie.“

Slovenská inovačná a energetická agentúra odhaduje, že svedectvom trendu LED zdrojov svetla je rastúci celosvetový obrat z predaja produktov naviazaných na tieto technológie. Kým v roku 2013 dosiahol necelých 17 miliárd eur, v roku 2018 sa očakáva globálny nárast o viac ako štyri miliardy eur.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-23 11:39:40 - Feat.: - Title: Diaľničiari začali raziť tunel Okruhliak za takmer 350 miliónov. Dokončiť sa má do štyroch rokov, vraví Ráž 02 - Modified: 2024-04-22 15:59:28 - Feat.: - Title: Primátor Prešova avizuje stiahnutie bodu o hazarde z programu zastupiteľstva 03 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 04 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:37