BrexitReuters
StoryEditor

Brexit dnes rozhodne aj o osude stotisíc Slovákov

23.06.2016, 00:00
Ak budú Briti hlasovať „Leave“, našim firmám sa sťaží prístup na britský trh. Zmeny pocítia aj bežní pracujúci.

Briti prepisujú dejiny Európskej únie. Za vyše 23 rokov jej existencie počet členských štátov iba narastal – až na súčasných 28. Práve dnes sa však prvýkrát v histórii hlasuje o tom, že jedna krajina európsky zväzok opustí. Obyvatelia Británie v ostro sledovanom referende rozhodnú, či v EÚ zostanú, alebo z nej odídu.

Ak by v hlasovaní zvíťazili stúpenci brexitu, malo by to dosah aj na vyše 90-tisíc Slovákov, ktorí v súčasnosti podľa odhadov v Británii žijú a pracujú. Skomplikovalo by sa im napríklad cestovanie na Britské ostrovy, keďže by prestal platiť voľný pohyb osôb, ale i vybavovanie pracovných povolení. „Zatiaľ je pre mňa stále lepšia možnosť žiť vo Veľkej Británii, ktorá nie je súčasťou Európskej únie, ako na Slovensku, ktoré jej súčasťou je,“ hovorí Andrea Havranová, mladá slovenská študentka v Londýne. Pripúšťa však, že v budúcnosti sa jej názor v závislosti od situácie môže zmeniť.


Nech už referendum dopadne akokoľvek, život v Británii budú mať ťažší tí Slováci, ktorí tam poberajú sociálne dávky. Jedným zo spúšťačov nespokojnosti Britov s úniou bol totiž prílev migrantov na ostrovy, a to nielen z mimoeurópskych štátov, ale aj z krajín strednej a východnej Európy. Premiérovi Davidovi Cameronovi sa už podarilo s Bruselom dohodnúť na možnosti výrazného okresania sociálnych dávok, ktoré tam takíto prisťahovalci poberajú.

Na brexit by však doplatil aj biznis. Slovenským exportérom by sa sťažil prístup na britský trh. Včera sa dokonca objavili špekulácie o dočasnom pozastavení výstavby fabriky britskej automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Takéto úvahy však nakoniec odmietla samotná automobilka. „Jaguar Land Rover podporuje pokračovanie členstva Británie v reformovanej EÚ. Naše plány pre fabriku na Slovensku napredujú a práce pokračujú bez ohľadu na výsledok tohtotýždňového referenda,“ uviedla pre HN Lisa Palmerová z oddelenia korporátnych vzťahov Jaguar Land Rover.

Čo prinesie brexit


Naši pracujúci v Británii
Podľa odhadov žije v Británii asi 90-tisíc Slovákov. Vystúpenie krajiny z Európskej únie by sa ich dotklo tým, že by pre nich prestal platiť voľný pohyb osôb, aký existuje dnes. Mali by viac komplikácií pri vybavovaní pracovných povolení a ďalších dokumentov. Slovákom sa však zmení život aj v prípade, ak Británia v EÚ zostane. Londýn totiž výrazne okreše sociálne dávky pre ľudí z iných krajín únie.

Automobily
Slovenský automobilový priemysel v posledných mesiacoch žije najmä chystaným príchodom britskej automobilky Jaguar Land Rover do Nitry. Brexit by túto investíciu výrazne skomplikoval. Jaguar by totiž mal viac práce s vybavovaním rôznych povolení pre svojich manažérov, ktorí by sa podieľali na stavbe a rozbehnutí výroby v slovenskej fabrike.

Export
Okrem voľného pohybu osôb platí v rámci Európskej únie aj voľný pohyb tovarov. Zmluvy sú podpísané na úniovej úrovni a znamenajú výrazné uľahčenie vzájomného obchodu medzi členskými krajinami. Británia patrí medzi hlavné exportné trhy pre naše firmy, ktorým sa po odchode Londýna situácia skomplikuje. Budú si musieť vybavovať rôzne povolenia na vývoz. Na druhej strane by im mohol pomôcť očakávaný pokles libry.

Študenti
Pre mladých Slovákov študujúcich na britských univerzitách môže po brexite nastať problém. Neminie ich viac byrokracie pri vybavovaní štúdia. Keďže by už Británia v únii nebola, študenti by nedostávali ani príspevky na študijný pobyt od Európskej únie. Odporcovia brexitu tiež argumentujú, že odlúčenie od únie stopne desiatky spoločných európsko-britských univerzitných a vedeckých projektov, ktoré financuje aj Brusel.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:14