StoryEditor

Čína rozširuje svoj vplyv v Afrike, v Nigérii plánuje investovať miliardy

01.07.2016, 11:44
Autor:
ČTKČTK
Nigéria dopláca na zastaranú ropnú infraštruktúru, pre ktorú stráca nemálo peňazí. Pomôcť by mohli miliardy z Číny.

Nigéria podpísala s čínskymi spoločnosťami predbežné dohody o modernizácii ropnej a plynárenskej infraštruktúry v hodnote 80 miliárd dolárov (72 miliárd eur). Dohody sú známkou záujmu podporiť najväčšiu africkú ekonomiku, ktorá sa potýka s najhoršou hospodárskou krízou za niekoľko desaťročí, uviedol denník Financial Times s odvolaním sa na informácie nigérijskej štátnej ropnej firmy NNPC.

Podpísané tzv. Memorandá o porozumení zahŕňajú všetky oblasti nigérijského energetického sektora, od modernizácie chátrajúcich rafinérií cez výstavbu nových produktovodov po rozvoj zanedbaného plynárenského a elektrárenského sektora. Dohody boli uzavreté pri návšteve nigérijského ministra ropného priemyslu v Pekingu tento týždeň. NNPC dodala, že dohody podpísalo 38 čínskych spoločností.

Realizácia je otázna

Zatiaľ však nie je jasné, ako budú dohody financované. Analytici tiež čakajú, či budú dohody naozaj realizované.

Nigéria nutne potrebuje investície do zvýšenia ťažby ropy a zlepšenia dodávok pohonných hmôt a elektriny po svojich 180 miliónov obyvateľov. Napriek svojmu ropnému bohatstvu krajiny dováža takmer všetky pohonné hmoty, pretože schátralé rafinérie nie sú schopné ropu spracovať.

Útoky na ropnú infraštruktúru

Nigéria je členom ropného kartelu OPEC a bývala najväčším ťažiarom ropy v Afrike. Tohtoročná najnovšia vlna útokov na ropné zariadenia v delte Nigeru však znížila ťažbu na najnižšiu úroveň za 25 rokov. Vláda tento týždeň uviedla, že ťažba sa vrátila na úroveň 1,9 milióna barelov denne, odborníkom z odvetvia sa však zdá tento údajov prehnaný, pretože najväčší vývozný terminál, zariadenie Frocados prevádzkované firmou Shell, zostáva po útoku zatvorené.

Násilie prichádza v čase extrémne nízkych cien ropy, ktoré uvrhli Nigériu do prehlbujúcej sa hospodárskej krízy. Z ropy pochádza až 90 percent príjmov z vývozu krajiny.

Ako prvý požiadal Čínu o pomoc nigérijský prezident Muhammadovi Buhari pri svojej aprílovej návšteve krajiny. Vtedy zaistil prísľuby infraštruktúrnych úverov v hodnote šesť miliárd dolárov (5,4 miliárd eur). Avšak zatiaľ nie sú správy o realizácii dohôd. Buhari sa ujal úradu vlani a sľúbil modernizáciu NNPC a reformu nigérijského ropného priemyslu, ktorý je notoricky známy svojou korupciou a plytvaním. Zatiaľ tu však stále pretrváva zmätok. Analytici sú preto ohľadom realizácie novo oznámených dohôd skeptickí.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:19