Aj vďaka členstvu v únii získalo Slovensko prezývku stredoeurópskeho tigra. Investori totiž získali záruku, že krajina je garantom stabilného ekonomického prostredia a riadi sa aj európskym právom. Aj vďaka tomu si našu krajinu vybrali také nadnárodné giganty ako Kia, Jaguar - Land Rover či Samsung. Vystúpením z únie by Slovensko nielenže prišlo o časť investície, no nelákalo by ani nové.TASR
StoryEditor

Slovensko láka investorov. Preinvestujú u nás pol miliardy

05.08.2016, 10:35
Autor:
TASRTASR
Stabilné politické a podnikateľské prostredie na Slovensku prispelo k tomu, že objem investícií medziročne prudko narástol.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spolu s rezortnou Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) hlásia pri investíciách úspešný 1. polrok 2016. Objem nových investičných projektov na Slovensku totiž medziročne prudko vzrástol. Informoval o tom dnes hovorca MH SR Maroš Stano.

V prvom polroku 2016 sa podarilo agentúre SARIO asistovať pri devätnástich úspešných investičných projektoch, čo predstavuje nárast v porovnaní s minulým rokom o 36 percent. Realizácia týchto projektov povedie k vytvoreniu viac ako 2000 priamych nových pracovných miest, dá sa však očakávať aj vytvorenie ďalších tisícok nepriamych pracovných miest. Plánovaná celková výška investícií predstavuje 500 miliónov eur, čo znamená v porovnaní s vlaňajškom nárast o 188 percent.

"Je to ďalší dôkaz, že Slovensko má stabilné podnikateľské a politické prostredie. Dôležitými faktormi úspechu sú aj spoločná mena euro, správne hospodárske priority vlády a kvalifikovaná pracovná sila. Je to výsledok dobrej práce rezortu a agentúry SARIO a súčasne výzva, aby sme dotiahli dôležité investície aj do regiónov s vyššou mierou nezamestnanosti," konštatoval šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Výsledky prvého polroka 2016 dokazujú, že Slovensko je stále atraktívne pre investorov. Potvrdzuje to aj približne 188-percentný nárast v objeme investícií. Nárast potvrdzuje, že naša krajina je atraktívna nielen pre nových investorov, ale aj pre etablovaných, ktorí Slovensko vnímajú ako spoľahlivého partnera," povedal generálny riaditeľ SARIO Robert Šimončič.

Značná časť investícií smeruje do regiónov s vyššou mierou nezamestnanosti, vrátane Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja. Nové pracovné miesta budú vznikať najmä v sektore automobilového priemyslu, centier zdieľaných služieb a technologických centier, strojárstve či chemickom priemysle.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:49