OPEC rokovanie ropaReuters
StoryEditor

Prelomová dohoda. Ropné mocnosti sa dohodli na utiahnutí kohútikov

29.09.2016, 10:07
Autor:
ČTKČTK
Členovia kartelu sa dohodli na znížení ťažby ropy, konkrétne kvóty budú dohodnuté v novembri v rakúskej metropole.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodli na znížení ťažby ropy na 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Kartel sa dohodol na znížení ťažby prvýkrát za osem rokov. Oznámil to v noci na dnes katarský minister pre energetiku a súčasný prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá.

Podrobnosti kartel dohodne na svojom zasadnutí v novembri. V súčasnosti členovia OPEC ťažia zhruba 33,24 milióna barelov denne. Cieľom tohto kroku je podporiť ceny ropy.

Mimoriadne rozhodnutie 

Členovia kartelu dospeli k dohode po niekoľkých hodinách rokovaní na neoficiálnom zasadnutí v Alžíri, kde sa konala energetická konferencia. Konkrétne kvóty pre jednotlivé členské krajiny budú stanovené na oficiálnom zasadnutí vo Viedni v novembri. Dohoda prakticky znovu zavádza ťažobný limit, ktorý kartel opustil zhruba pred rokom.

"OPEC dnes urobil mimoriadne rozhodnutie," vyhlásil iránsky minister ropného priemyslu Bizan Zangáne. Práve spor Iránu so Saudskou Arábiou, ktorá je najväčším ťažiarom v rámci kartelu, zabránil vzniku dohody o znížení ťažby už na začiatku tohto roka.

"OPEC hlási víťazstvo"

Irán nechcel obmedzovať svoju ťažbu, kým sa mu nepodarí zvýšiť produkciu na úroveň pred sankciami, ktoré voči Iránu v minulých rokoch uplatňovali západné krajiny. Saudská Arábia potom odmietala obmedzovať ťažbu, kým sa k dohode nepripojí aj Irán.

Mnoho obchodníkov uvádza, že ich ohromilo, že sa kartelu podarilo po rokoch ťahaníc dosiahnuť kompromis. Avšak ďalší upozorňujú, že chcú vidieť detaily. "Je to prvá dohoda OPEC za osem rokov! Kartel ukázal, že na ňom stále záleží, dokonca aj v čase bridlíc! To je koniec 'ťažobnej vojny' a OPEC hlási víťazstvo," povedal agentúre Reuters analytik spoločnosti Price Futures Group Phil Flynn.

Analytici krotia optimizmus

Niektorí analytici však nie sú tak optimistickí a varujú, že dohoda môže nakoniec ešte skrachovať. "Dohodli sa, že sa dohodnú - je to stále rokovanie," povedal agentúre AP Larry Goldstein z Energy Policy Research Foundation. Upozornil, že je stále známych len málo detailov alebo čísel.

Minister pre energetiku Saudskej Arábie Chálid Fálih už v utorok uviedol, že v rámci prípadnej dohody by sa Iránu, Nigérii a Líbyi mala umožniť ťažba "na maximálnej úrovni, ktorá má zmysel". To bol posun od predchádzajúcich vyjadrení Rijádu, že zníži ťažbu iba v prípade, že tak urobia aj ďalší členovia kartelu a nečlenské krajiny.

Saudi ponúkli zníženie ťažby

Podľa zdroja z OPEC Saudská Arábia ponúkla zníženie ťažby z letného maxima 10,7 milióna barelov denne na približne 10,2 milióna, ak bude Irán súhlasiť so zmrazením ťažby na súčasnej úrovni 3,6 až 3,7 milióna barelov denne.

Nízke ceny ropy spôsobili problémy mnohým hospodárstvam členských krajín kartelu aj nečlenským krajinám. Saudskej Arábii tento rok už druhým rokom hrozí rozpočtový deficit, ekonomika stagnuje a krajina bola donútená znížiť mzdy štátnych zamestnancov.

Ceny ropy zareagovali rastom

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Neskôr síce časť strát zmazali, aj tak ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, kedy výrazne presahovali hranicu 100 dolárov za barel. V stredu ceny ropy v reakcii na správy, že OPEC uzavrel dohodu, stúpli o šesť percent.

Dnešné obchodovanie v Ázii začala ropa ďalším rastom, až na 49,09 dolára za barel, najviac od začiatku septembra. Neskôr však cena klesla. Dôvodom sú pochybnosti o realizácii plánu na zníženie ťažby.

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-03 13:05:23 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ svoju ťažobnú politiku nezmenila, dôvodom sú rastúce ceny ropy 03 - Modified: 2024-03-25 16:14:33 - Feat.: - Title: Moskva nariadila firmám znížiť ťažbu ropy kvôli záväzkom v rámci OPEC+ 04 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu 05 - Modified: 2024-02-11 18:21:51 - Feat.: - Title: Ekonomiku Blízkeho východu brzdí nielen vojna Izraela s Hamasom, tvrdí šéfka Medzinárodného menového fondu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:00