Reuters
StoryEditor

Keď reforma nevyjde. V Indii bankomaty nevydávajú nič, v krajine došli peniaze

22.12.2016, 23:00
V novembri zaviedla India nečakanú menovú reformu. Najvyššie bankovky prestali platiť. Krajina pritom nestíha tlačiť novú menu. A tak ľudia márne čakajú v dlhých radoch pred bankomatmi.

Dlhé hodiny a niekedy aj celú noc trávia Indovia v nekonečných radoch pred bankami a bankomatmi. Vymámiť z niektorého z nich aspoň malú hotovosť sa rovná takmer zázraku. Vláda kvôli boju proti korupcii, sivej ekonomike a terorizmu náhle zrušila platnosť veľkých bankoviek. Tých nových však stále nie je dosť.

„Ono to funguje?“ pýta sa s detinským nadšením asi tridsaťpäťročný Ind v dobre padnúcom obleku s aktovkou uprostred Naí Dillí. V uhladenej štvrti plnej vládnych a diplomatických budov a luxusných hotelov, ktorá sa zdajú v porovnaní s okolitou Indiou tak trochu ako paralelný vesmír.

Keď dotyčný prichádza k bankomatu, na chvíľu odhadzuje masku vážnosti a dôležitosti. Rozsvietená obrazovka bankomatu v ňom vzbudzuje nádej, že sa z neho podarí vytiahnuť aspoň malú hotovosť.

Keď vzápätí zistí, že bankomat na rozdiel od mnohých iných v indickej metropole funguje, ale peniaze nevydáva, bleskovo sa otočí a s rozladeným výrazom pokračuje vo svojej ceste. Tentoraz mal smolu. Udalosti posledných týždňov však naučili obyvateľov indických miest skúšať šťastie takmer zakaždým, keď prechádzajú okolo niektorého z bankomatov. Sem-tam sa zadarí. Väčšinou hneď zrána. Popoludní už drvivá väčšina bankomatov zíva prázdnotou.


Nocovanie pred bankomatmi
Pred bankomatmi, o ktorých sa spoľahlivo vie, že fungujú, sa už od skorých ranných hodín tvoria dlhé rady. Niektorí ľudia v nich rovno aj nocujú. Nemajú na výber. India a jej 1,3 miliardy obyvateľov sa totiž v novembri ocitli v situácii, keď väčšina bankoviek v obehu nečakane stratila platnosť.

V noci na 8. novembra oznámil premiér Narendra Modi náhlu demonetizáciu. Bankovky s najvyššou nominálnou hodnotou, teda 1 000 a 500 rupií, prestali platiť ešte počas noci.
Premiér Modi reformu zdôvodnil bojom proti korupcii a sivej ekonomike aj potláčaním financovania terorizmu, z čoho India viní predovšetkým svojho suseda a najväčšieho rivala, s ktorým v minulosti viedla už štyri vojny – Pakistan.

„Vidíte? To je presne to, o čo nášmu premiérovi ide,“ ukazuje asi šesťdesiatročná Neesha na svojom mobile jeden z Modiho príspevkov na sociálnych sieťach. Je to obrázok dvoch spojených akvárií – v jednom z nich spolu plávajú malé aj veľké ryby a pomaly z neho vyteká voda. Úzkym otvorom do vedľajšieho akvária však preplávajú a zachránia sa len tie najmenšie rybky, kým veľké sa po chvíli ocitnú na suchu. „Tak to bude aj so všetkou tou korupciou,“ nepochybuje dáma, ktorá pracuje kúsok od Dillí ako lekárka. V tých najväčších bankovkách podľa nej roky pretekali miliardy čiernych alebo nezdanených peňazí.

Hotovosť hrá hlavnú úlohu
Hoci sa India z ekonomickej stránky prudko rozvíja – dokonca tak rýchlo, že predbehla už aj Čínu, hotovosť stále tvorí až 98 percent všetkých tamojších transakcií. Od potravín a drobností až po nákupy nehnuteľností. Bezkontaktné a ľahko vystopovateľné platby sa začínajú rozmáhať až teraz s nedostatkom hotovosti.

Aj keď sa čoskoro po menovej reforme dostali do obehu nové bankovky v hodnote 500 a 2 000 rupií, štyri tlačiarne cenín v krajine zďaleka nedokážu pokryť potreby ľudí.

Zrušené nominálne hodnoty predstavovali viac ako štyri pätiny všetkých bankoviek v obehu. Zo dňa na deň tak prestali platiť bankovky v hodnote 207 miliárd dolárov.

Kým obyvatelia v mestách po hodinách strávených v radoch občas s výberom uspejú, najviac doľahol nedostatok hotovosti na ľudí z vidieka. Na dedinách, kde stále žijú asi dve tretiny Indov, sa ľudia vracajú k výmennému obchodu.

Využiť služobníctvo
V reakcii na akútny nedostatok hotovosti zaviedla vláda striktné denné limity na výbery z bankomatov a dovolila ľuďom do konca roka platiť starými bankovkami napríklad v nemocniciach alebo na čerpacích staniciach.
Spočiatku avizovala, že v obmedzenej miere umožní ľuďom vymeniť si do konca decembra staré bankovky za nové. Kvôli podvodom od toho však upustila a dnes si môžu Indovia už len vložiť peniaze na svoj bankový účet. Banky pritom hlásia úradom všetky podozrivé transakcie.

Ukázalo sa tiež, že mnoho majetnejších Indov s pokútne nadobudnutým majetkom sa snažilo legalizovať vklady tak, že ich previedli na novovytvorené účty svojho služobníctva. Premiér Modi preto apeloval na personál, ktorý pochádza väčšinou z veľmi chudobných alebo nevzdelaných pomerov, aby na túto hru nepristúpil. Vyzval ich, nech si peniaze svojich pánov nechajú. „Hovorím vám, ak ste si takto vložili peniaze na svoj účet, nevracajte ich. Nechajte si ich. A ak za vami prídu znovu a budú vám vyhrážať, napíšte Modimu,“ apeloval premiér na národ, ktorého sympatie si získal už len tým, že hoci je v krajine politika záležitosťou bohatých elít a vplyvných dynastií, sám pochádza z chudobných pomerov. Ako malý chlapec pomáhal otcovi s predajom čaju na stanici.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:38