Svoje si v tomto roku prežila aj britská libra. Od začiatku roka mierne klesala. Trhy sa totiž obávali, ako dopadne referendum o brexite a o to, čo by prípadný odchod spôsobil. Ďalší pokles prišiel po referende, ktoré prinieslo rozhodnutie Británie odísť z Európskej únie. „Od júna oslabila voči euru o viac ako desať percent, pričom počas najväčšieho prepadu zaznamenala až takmer 24-percentný pokles,“ vysvetľuje Tomáš Rajtar z J&T Banky. Britská mena je aj koncom roka vystavená volatilite, a to najmä kvôli tomu, že doposiaľ nie je jasné, ako bude odchod Veľkej Británie z Únie vyzerať. „Mene nenahráva ani to, že Brusel chce z Veľkej Británie spraviť exemplárny príklad dôsledkov odchodu z Únie,“ dodáva Rajtar.TASR/AP
StoryEditor

Forbesová preferuje skorší rast úrokov v Británii

13.02.2017, 14:28

Názory na nastavenie a vývoj úrokových sadzieb vo vnútri deväťčlennej bankovej rady Bank of England sa rôznia, pričom hlasy avizujúce zmenu súčasnej, ultra uvoľnenej politiky, silnejú.

Najnovšie to bola Američanka Kristin Forbesová, ktorá naznačila, že pri súčasnej trajektórii ekonomického rastu a predovšetkým inflácie navrhne zvýšenie úrokových sadzieb.

Meniace sa podmienky

"V prípade, že reálna ekonomika ostane pevná a rast nominálnych údajov o vývoji ekonomiky bude pokračovať, čoskoro navrhnem zvýšenie základnej úrokovej sadzby," povedala Kristin Forbesová minulý týždeň na prednáške v Leedsi.

Podľa Forbesovej by sa totiž menová politika mala promptne prispôsobovať meniacim sa podmienkam v ekonomickom prostredí a stimul, ktorý hospodárstvu poskytuje súčasné nastavenie úrokových sadzieb ostane na mieste aj potom, čo dôjde k jeho zvýšeniu.

Zníženie úrokov

V reakcii na obavy z negatívneho vplyvu júnového plebiscitu, v ktorom si väčšina Britov odsúhlasila vystúpenie z Európskej Únie totiž Bank of England znížila základnú úrokovú sadzbu na historické minimum na úrovni 0,25 percenta a navýšila tiež program nákupu dlhopisov.

Brexit oslabil libru o takmer 20 percent, čo poskytlo ekonomike tak priaznivý stimul, že viacero indikátorov reálneho vývoja ekonomiky vrátane HDP, zamestnanosti, či ekonomického sentimentu prekonalo aj tie najpriaznivejšie očakávania.  Príliš pesimistický  výhľad britskej ekonomiky zo strany Bank of England je preto terčom kritiky odbornej verejnosti.

Inflačné prekvapenie

V súvislosti s rastom cien komodít a trvalým oslabením britskej libry sa dynamika rastu cien vo Veľkej Británii výrazne zvýšila. Podľa Forbesovej dokonca Britániu čaká "inflačné prekvapenie“ pri ktorom dôjde k výraznejšiemu prekročeniu dvoj percentného inflačného cieľa Bank of England.

Inflačný vývoj v decembri priniesol zvýšenie cenovej hladiny o 1,6 percenta, ale najnovšia inflačná prognóza Bank of England počíta s nárastom až na úroveň 2,8 percenta v priebehu roka 2018.

"Tolerovať tak veľký a tak pravdepodobný presah inflácie nad úroveň cieľa bude pre mňa čím ďalej ťažšie, najmä v prostredí solídneho ekonomického rastu a nízkej nezamestnanosti" povedala Forbesová. Vzhľadom na oneskorený účinok zmien menovej politiky na reálnu ekonomiku (12-18 mesiacov) je teda pravdepodobné, že Forbesová bude hlasovať za rast úrokových sadzieb už v druhej polovici tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:51