StoryEditor

Druhý Mníchov

26.01.2006, 23:00
Píše sa rok 1938 a na septembrovú Mníchovskú konferenciu, kde sa rieši Hitlerova požiadavka pripojiť Sudety k Nemecku, ani nepozvali krajinu, o ktorej území sa jedná.

Píše sa rok 1938 a na septembrovú Mníchovskú konferenciu, kde sa rieši Hitlerova požiadavka pripojiť Sudety k Nemecku, ani nepozvali krajinu, o ktorej území sa rokuje. Jej spojenci motivovaní strachom z konfliktu sa činia a podpisujú s Hitlerom dohodu, podľa ktorej môže anektovať západnú časť krajiny aj so všetkými jej obrannými pevnosťami. Daladier sa do Francúzska vracia triumfálne, na letisku ho nadšene vítajú ako mierotvorcu. Briti sa s Nemeckom poistili zmluvou, podľa ktorej nebudú ich finančné a obchodné pozície v oblasti ohrozené.
Všetko je zdanlivo v najlepšom poriadku, československá tajná služba však nečaká a na Západ vysiela vražedné komando, ktoré má pomstiť zradu. O mesiac v priebehu jedného dňa pri atentátoch prichádzajú o život Edouard Daladier aj Neville Chamberlain. Vzniká diplomatická prestrelka medzi Československom a Nemeckom, obe strany tvrdia, že na tom nemajú žiaden podiel, vyšetrovanie však rýchlo nachádza stopy, ktoré nevedú do Berlína, ale do Prahy.
Každý vie, že žiadna podobná akcia sa nikdy nekonala. Fiktívny príbeh ako tento by však mohol zaujať na filmovom plátne, určite by našiel svoje publikum vo všetkých zúčastnených krajinách. A určite by sa mnohým nepáčil, tak, ako sa mnohým nepáči najnovší Spielbergov film Mníchov, ktorý sleduje pomstu Izraela za palestínsky atentát na izraelských športovcov počas mníchovskej olympiády. Spielberg si zasa ukradol všetku pozornosť pre seba, o filme sa diskutuje celé mesiace pred tým, než vôbec prišiel do kín. V rámci národnej mýtotvorby by mohli českí a slovenskí filmári spojiť sily a stvoriť naše vražedné komando. Možno by porazili aj Spielberga.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:07