StoryEditor

Volebná téma ako na objednávku

20.10.2005, 00:00

Vlečúca sa kauza okolo netransparentného prenájmu zariadení sociálnych služieb v Nitrianskom samosprávnom kraji sa stáva čoraz horúcejšou predvolebnou témou. Veľká slovenská päťkoalícia, v ktorej sa združili koaličné i opozičné strany, môže byť vlastne poslancom SMK vďačná, že pre ňu pripravili takú atraktívnu volebnú agendu. Politicky neprezieravé "skutky" maďarskej časti terajšieho poslaneckého zboru sú pre kandidátov všetkých slovenských strán skutočne vodou na mlyn. Sú dobrým zjednocujúcim faktorom, ktorý dokáže spojiť do jedného šíku aj politické subjekty, ktoré by si pri inej príležitosti, okrem vzájomných invektív, nemali čo povedať.
Ako prvé vyrazilo do boja HZDS-ĽS, ktoré bolo prostredníctvom predsedu VÚC Milana Belicu priamo pri zdroji informácií a túto kauzu vlastne vytiahlo na svetlo sveta. Práve táto strana si ako prvá začala budovať imidž neohrozeného bojovníka za transparentnosť v regionálnej verejnej správe. Ich ťaženie proti počínaniu SMK bolo najviac ovplyvnené tým, že v nitrianskom parlamente si počas štyroch rokov nemohli presadiť naozaj nijaké návrhy. Toto outsiderské postavenie dokázali šikovne pretaviť vo svoj prospech a stalo sa vlastne ich devízou. Boli to práve poslanci HZDS-ĽS, ktorí po prvýkrát verejne ukázali prstom na SMK a aj prostredníctvom médií šírili zvesť, že kráľ je nahý. Ostatné politické strany v tejto kauze evidentne zaspali a politický kapitál z nej začínajú ťažiť až tesne pred voľbami.
Škandalózne počínanie poslancov SMK v nitrianskej župe totiž nie je žiadnou novinkou a vonkoncom sa neobmedzuje iba na nevýhodný prenájom domovov dôchodcov. Do škatuľky netransparentných rozhodnutí určite patrí aj úver na ešte nepostavenú administratívnu budovu VÚC, prenájom viacerých nemocníc neziskovým organizáciám a ďalšie. Tieto kauzy sa pretriasajú v médiách už niekoľko mesiacov, avšak politické strany na ne takmer vôbec nereagovali.
S blížiacim sa termínom novembrových volieb sa situácia začína obracať o 180 stupňov. SDKÚ a jej kandidát na predsedu VÚC Ján Greššo rozbehli rozsiahlu petičnú akciu proti prenájmu zariadení sociálnych služieb. Zostavili tiež komisiu odborníkov, ktorá "hľadá riešenia" tohto problému. Do rozbehnutého rýchlika naskočil aj Smer-SD, ktorý včera vyzval predsedu SMK Bélu Bugára, aby "prázdne reči o svojej zásadovosti premenil na skutky a vyzval svojich poslancov v NSK na dodržiavanie zákonov".
Tento vývoj odhaľuje známu slabinu takmer všetkých politických strán v SR. Je ňou absencia priebežného politického marketingu, v rámci ktorého by voličsky vďačné témy "nepredávali" iba niekoľko týždňov pred voľbami, ale počas celého funkčného obdobia. Takýto jednotný tlak proti "spoločnému nepriateľovi" by pritom bol benefitom nielen pre strany samotné, ale najmä pre občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:29