StoryEditor

Nový izmus -- europopulizmus

14.11.2005, 23:00
Termín, kedy Európska únia začne testovať slovenskú menu, sa blíži. Podľa plánu vlády a Národnej banky Slovenska by Slovensko malo v polovici budúceho roka vstúpiť do európskeho systému výmenných kurzov ERM II. Ak koruna obstojí - a Slovensko popri tom splní aj ďalšie podmienky v štátnom dlhu, deficite, úrokových mierach a inflácii -- potom zavedeniu eura už nič nestojí v ceste. Okrem politiky!

Termín, kedy Európska únia začne testovať slovenskú menu, sa blíži. Podľa plánu vlády a Národnej banky Slovenska by Slovensko malo v polovici budúceho roka vstúpiť do európskeho systému výmenných kurzov ERM II. Ak koruna obstojí -- a Slovensko popri tom splní aj ďalšie podmienky v štátnom dlhu, deficite, úrokových mierach a inflácii -- potom zavedeniu eura už nič nestojí v ceste. Okrem politiky!
S blížiacim sa vstupom do ERM II pribúdajú aj vyhlásenia politikov a ekonómov -- niektoré zmysluplné, iné účelové a miestami aj nekompetentné. Dalo sa to čakať. Voľby sú na obzore a euro je nanajvýš vhodná téma na vytĺkanie politického kapitálu, len to treba vhodne podať...
Na poplach zabubnoval Smer. Medzi re-reformnými plánmi najväčšej opozičnej strany sa objavilo aj oddialenie vstupu do eurozóny. Nechcú euro v roku 2009, ale o rok, nanajvýš dva neskôr. Čo by tým Slovensko získalo a čo stratilo?
Pravdepodobne by krajina vstupovala do eurozóny s vyšším kurzom eura oproti korune. Bolo by to plus pre naše platy. Po prepočítaní na euro by boli o niečo vyššie ako v roku 2009. No rovnakým kurzom, ako platy, sa prepočítajú aj ceny. Domáca kúpyschopnosť by teda oddialením termínu nevyhrala. Získali by tí, čo chodia na dovolenky do zahraničia. Z tohto hľadiska možno návrh Smeru považovať za pravicový, pretože pomáha solventnejším. Menej majetní trávia dovolenku v slovenských horách, pri slovenských priehradách, ... alebo doma v záhrade.
Silnejší kurz by kvôli výhodnejším dovozným podmienkam pomohol dovozcom a tlačil by na nižšiu infláciu. Poškodil by však vývozcov, znížil ich príjmy. Nie je vylúčené, že by kvôli tomu začali aj prepúšťať. Slovensko by oddialením vstupu vyslalo finančným trhom zlý signál. Dôsledok sa zvyčajne prejaví vo vyšších úrokových mierach, teda horšej dostupnosti úverov. Tiež by to mohlo ústiť do prepúšťania.
Ak raz vláda (bez ohľadu na politické tričká) a s ňou aj Národná banka Slovenska (menová a odborná autorita) -- spoločne vyšlú do zahraničia signál, že ekonomika je zrelá na euro v roku 2009, má to veľkú váhu. Zo strany nového vládneho kabinetu by bolo prinajmenšom nešťastné hazardovať s kredibilitou iba kvôli roku či dvom. Navyše, ak euro podľa odborníkov prináša zvýšenie ekonomického rastu o percentuálny bod ročne, čiže aj vyššiu životnú úroveň.
Predvolebných tém bude viac ako dosť. Do menovej politiky populizmus nepatrí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:01