StoryEditor

ODS a jej disident

12.11.2006, 23:00

V čase, keď Topolánkovo vedenie ODS striktne odmietlo akékoľvek exkluzívne rokovanie s ČSSD o veľkej koalícii, menšinovej vláde ODS či o novej opozičnej zmluve, minister financií Vlastimil Tlustý povedal, že o podpore menšinovej vlády ODS a voľbách až v roku 2008 by sa dalo rokovať. Takáto je, zdá sa, rola Tlustého v ODS.
V dôležitých chvíľach sa vždy snaží pôsobiť ako alternatívny hlas. Pred jednými z volieb zakladal bez ostatných špičiek strany tajomné Hnutie za záchranu demokracie, pred inými vymenovaním Mirka Topolánka za premiéra povedal, že s poslancom Michalom Pohankom (vystúpil z ČSSD) by sa malo rokovať (pričom pre zvyšok vedenia ODS Pohanka neexistoval). Tlustý a prvý podpredseda strany Bém sú hlavnými spojovníkmi medzi ODS a prezidentom Klausom, minister financií je jednoducho ústrednou postavou jednej straníckej frakcie.
Teraz to chce potvrdiť a chce kandidovať na post Topolánkovho zástupcu. Zo všeobecného hľadiska je, samozrejme, dôležitejšie, ako dlho sa takto "zakotvený" politik udrží na ministerstve financií. ODS jasne deklaruje, že chce predčasné voľby. Keby však jej menšinová vláda dostala dôveru, musela by vládnuť ktovieako dlho, Tlustému to podľa všetkého vôbec nebude prekážať, ministrom financií zostane. Na jeho rečičky o tom, že bez rovnej dane do žiadnej vlády nepôjde, sa podľa všetkého už zabudlo.
Na jeho pôsobení v úrade ministra je znepokojujúce rokovanie v arbitrážnych sporoch s japonskou bankou Nomura, v ktorých ide o desiatky miliárd korún. Tlustý bol s Nomurou jedna ruka už ako námestník ministra poľnohospodárstva na začiatku 90. rokov a ako vysoký predstaviteľ ODS vždy obhajoval hospodárenie v Investičnej a Poštovej banke. A práve tento Tlustý "už vie", ako dopadne parížska arbitráž: vraj v neprospech Česka. Skutočne si myslí, že takýmto vešteckým výkonom pomáha štátu?
Ak si už ODS myslí, že poľnohospodársky inžinier Tlustý má zásluhy na reformnom programe strany, bolo by lepšie, aby sa namiesto súčasnej funkcie ujal postu podpredsedu vlády pre ekonomické reformy.

Jan Macháček, komentátor Hospodářských novin, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:15