StoryEditor

Krajina bez vlastností

23.01.2006, 23:00
"Opäť bolo Slovensko vyobrazené vo filme ako zaostalá a chudobná krajina a čo je najhoršie, naše krásne dievčatá boli vyobrazené ako tie posledné štetky," pohoršoval sa bloger, ktorý komentoval úspech našej malej krajinky a jej hlavného mesta, ktoré sa stalo centrom amerického hororového filmu Hostel.

"Opäť bolo Slovensko vyobrazené vo filme ako zaostalá a chudobná krajina a čo je najhoršie, naše krásne dievčatá boli vyobrazené ako tie posledné štetky," pohoršoval sa bloger, ktorý komentoval úspech našej malej krajinky a jej hlavného mesta, ktoré sa stalo centrom amerického hororového filmu Hostel. Nestalo sa mu to prvýkrát, takýchto filmov by sa našlo hneď niekoľko. Pre mnohých ľudí na Západe sa totiž končí civilizovaný svet Prahou a všetko ďalej na východ je pre nich neznáma divočina. Našou úlohou je hrať divokých domorodcov.
Možno by sme časom svet presvedčili, že nie sme tou dierou z amerického filmu. Bude to však ťažké. Slovensko je totiž krajinou bez vlastností. To, čo považujeme za jej výnimočnosť, v skutočnosti nikto za výnimočné nepovažuje. Významný britský antropológ tvrdí, že keď sa z istej krajiny stretne dvadsať ľudí, urobí si aspoň nejakú predstavu o celom národe. Slovákov už stretol viac, stále však nenašiel žiaden záchytný bod. Na vyobrazení našich "dievčat ako posledných štetiek" tiež máme svoj leví podiel -- ak sa nás niekto spýta, aká je naša krajina, najčastejšie sa dočká odpovede, koľko tam máme krásnych žien. Všetci sme tak trochu obchodníci s bielym mäsom, takže by sme výsledkom tohto kupčenia so ženami nemali byť až takí zaskočení.
Osudom Slovenska je možno zostať nepoznané. Jeho identita môže byť postavená aj na imidži zabudnutej diery. Ak niekto očakáva vždy len to najhoršie, celý život býva príjemne prekvapený. Imidž hororovej krajiny nám môže pomôcť aspoň pri tejto skupine ľudí, ktorá má rada adrenalínovú turistiku a rozhodne sa nás navštíviť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:09