StoryEditor

Tender na zodpovedných politikov

24.11.2005, 23:00
Slovensku, podobne ako väčšine štátov sveta, hrozí kvôli starnutiu populácie finančná kríza. Rodí sa stále menej detí, dôchodcov pribúda. Aj preto, že sa ľudia dožívajú vyššieho veku, ako kedysi. O niekoľko desaťročí môže vybuchnúť časovaná bomba, ktorá totálne rozvráti verejné financie.

Slovensku, podobne ako väčšine štátov sveta, hrozí kvôli starnutiu populácie finančná kríza. Rodí sa čoraz menej detí, dôchodcov pribúda. Aj preto, že sa ľudia dožívajú vyššieho veku ako kedysi. O niekoľko desaťročí môže vybuchnúť časovaná bomba, ktorá totálne rozvráti verejné financie.
Slovensko má pritom v porovnaní s okolím jedno špecifikum -- silné populačné ročníky zo 70. a 80. rokov minulého storočia, ktoré po roku 2030 začnú rozširovať rady penzistov. Nápor na štátnu kasu bude preto o niečo vyšší.
Treba sa na to pripraviť. Ak teraz pracujú na jedného dôchodcu šiesti pracovníci, o pol storočia budú iba dvaja. Populačná krivka je síce krutá, ale nepustí. Veľa na tom nezmení ani pripravovaná stratégia dlhodobej populačnej politiky z rezortu práce, hoci by bola akokoľvek prorodinne orientovaná. Pôrodnosť sa tým zásadne nezmení. Všeliekom nie je ani riadená migrácia, ktorá pri nedostatku kapacít na trhu práce dotiahne pracovnú silu zo zahraničia.
Čo s tým? Hnevať sa na ľudí, že sa dožívajú vyššieho veku? Bolo by to nemorálne. Plakať nad tým, že pôrodnosť je slabá? To asi nepomôže.
Kľúč majú v rukách politici. Volá sa zodpovedná rozpočtová politika. Taká, ktorá nezvyšuje životnú úroveň súčasnej generácie na úkor budúcich. Čiže, rozpočet bez deficitu. Nie je normálne prísť do obchodu, vziať si chlieb, maslo a rožky s tým, že o 30 rokov to za nás zaplatia naši vnuci aj s úrokmi. Niečo podobné sa deje vo verejných financiách. Každoročné deficity pridávajú k štátnemu dlhu desiatky miliárd korún. Aj preto sa už blíži k 600 miliardám.
Je najvyšší čas na zmenu. Terajšia vláda urobila niekoľko zodpovedných krokov, nad ktorými čnie zavedenie sporivého piliera a zníženie deficitu pod tri percentá HDP. Na riešenie populačnej krízy to stačiť nebude. Slovensko potrebuje na dlhé roky minimálne vyrovnaný rozpočet. Neskôr prebytkový, aby mohlo znížiť štátny dlh a pripraviť sa na kritické roky, keď budú na penzii silné populačné ročníky zo 70. a 80. rokov.
Ak skrachuje podnik, zníži to životnú úroveň prepustených zamestnancov a ich rodín. História podáva viacero dôkazov, že to nie je nič oproti tomu, čo sa stane, keď skrachujú verejné financie. Argentína je odstrašujúcim príkladom.
Populačná krivka nepozná politológiu. Nedelí politikov na ľavicových a pravicových, ale na nezodpovedných a zodpovedných. Slovensko potrebuje takých, ktorí nenaháňajú preferencie za peniaze daňových poplatníkov a budúcich generácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:15