StoryEditor

Komentár HN: Na stop doplatia najmä obce

28.03.2006, 00:00
Vladimír Mečiar svojou požiadavkou na zastavenie predaja nehnuteľností vo vlastníctve štátu v tomto volebnom období -- a Dzurinda tým, je ju prijal -- spôsobili, že sa -- možno až do konca kalendárneho roka -- zastaví drobná investičná výstavba na celom Slovensku.

Vladimír Mečiar svojou požiadavkou na zastavenie predaja nehnuteľností vo vlastníctve štátu v tomto volebnom období - a Dzurinda tým, je ju prijal - spôsobili, že sa - možno až do konca kalendárneho roka - zastaví drobná investičná výstavba na celom Slovensku. Stop zámenám pozemkov neznámych vlastníkov sa totiž dotkne aj takých drobností, akými je výstavba čistiarní odpadových vôd, vodovodov, skládok biologicky rozložiteľného odpadu, miestnych prístupových komunikácií či osídlení pre menej prispôsobivé obyvateľstvo. Obce sa teda budú musieť rozhodnúť medzi dvoma zlami a zvážiť, ktoré je menšie. Budú rešpektovať rozhodnutie Dzurindovho kabinetu a zostanú stáť na mŕtvom bode až do zimy - alebo budú v príprave i výstavbe pokračovať potichu a načierno?
Celý krik sa v skutočnosti začal predajom pozemkov okolo novostavby SND v Bratislave. Iste, je to mimoriadne zaujímavá parcela, na ktorú si súčasná opozícia neskrývane brúsi zuby. Prosím, nech takýto lukratívny štátny majetok zostane až do budúceho volebného obdobia bez vlastníckych zmien, veď neskôr sa ukáže, čo vlastne bolo vo veci - či šlo len o štátnické reči na tému ochrany pred špekulatívnymi obchodmi, alebo bol v hre celkom iný, a vôbec nie štátny záujem. Nech je to už tak či onak, po rozmenení vášnivých slov na jednej i druhej strane na drobné vyšlo najavo, že na nešťastné rozhodnutie o zastavení akejkoľvek privatizácie doplatia predovšetkým obyčajní ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc obce. Svedčí o tom skutočnosť, že z 34 regionálnych odborov Slovenského pozemkového fondu sa zákaz zámeny pozemkov nedotkne len piatich, zato dotknutých je približne sto slovenských obcí a miest.
Navyše - okrem už spomínaných ohrozených druhov výstavby sa nebudú môcť doriešiť vlastnícke vzťahy v hospodárskych dvoroch a záhradkárskych osadách. Tiež ide o proces, ktorý trvá niekoľko rokov a mnohí obyčajní ľudia si s vidinou nádeje na úspech nabrali pôžičky, ktoré musia splácať, hoci sú im na nič. Nehovoriac o tom, že do konca roka môžu mnohí z tých starších umrieť a terajšie celkom zbytočné zdržanie môže kvôli dedičským konaniam riešenia odsunúť o niekoľko rokov. Napokon, aj mnoho obcí si na svoje aktivity už pozháňalo investorov a úvery, ktoré sú teraz v ohrození. Veru, aj taký je dosah rozhodnutia opozície a strachu vládneho kabinetu z prípadného odstúpenia od moci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:27