StoryEditor

Komentár HN: Ak nie my, tak potom nikto?

Zverejnenie ponúk na kúpu letísk v Bratislave a Košiciach nie je náhoda. Hoci prišlo vo veľmi nešťastnej fáze medzi otváraním obálok a vyhodnotením súťaže, posolstvo je jasné.
Podľa týchto údajov médiá nemajú inú možnosť ako konštatovať, že favorizovaným uchádzačom je zatiaľ najkontroverznejšie konzorcium zložené z viedenského letiska a skupiny Penta.
Ak sú údaje správne, zahral tento uchádzač presne na strunu ministrovi dopravy. Ten dal schválením tendrových podmienok jasne najavo, že najdôležitejším faktorom, podľa ktorého sa rozhodne komisia, je práve ponúkaná cena. Favorizovaný uchádzač ju doslova nafúkol. Druhá najambicióznejšia ponuka totiž zaostáva o 400 miliónov, a ak odpočítame aj sumu za akcie, ktorú privatizačná komisia neuznala, až o 3,6 miliardy.
Zatiaľ čo záujem Penty o letisko je zrejme motivovaný finančne, developerskú časť má na svedomí práve Vienna International Airport vo Schwechate. Polemika o tom, či si z Bratislavy neurobí sekundárne letisko, ktoré by ho príliš neohrozovalo svojím ultradynamickým rastom, neskončila a neutícha ani kritika rakúskej opozície o privysokých poplatkoch vo Viedni. Jedno je však isté: Ministerstvo dopravy zinkasuje dosť peňazí na to, aby mohlo naplniť svoj plán oživiť bratislavské aj košické letisko. V štátnom vlastníctve totiž zostanú napríklad vzletové dráhy a budovy, ktoré dnes krívajú za európskym štandardom a potrebujú finančnú injekciu. Tá dlhodobo naráža na obmedzené kapacity verejného rozpočtu.
Tender na košické, a najmä bratislavské letisko, sprevádzajú problémy, ktoré by v západoeurópskych ekonomikách už dávno spôsobili zrušenie či znovuspustenie súťaže. Nielenže sa o letiská uchádzali dvaja majetkovo prepojení konkurenti, ale pravidlá porušil aj ten, kto ponuky "pustil na vzduch." Logicky to môže byť buď jeden z uchádzačov, člen privatizačnej komisie, alebo aj niektorý z poradcov. Môžeme len špekulovať.
V každom prípade práve pre tieto prechmaty je skoro jasné, že na Slovensku sa ešte stále mimoriadne lukratívne štátne aktíva predávajú presne ako raz povedal nemenovaný finančník. "Ak to nedostaneme my, výberové konanie nebude."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:38