StoryEditor

Pohľadávky ako kauza pre súd v Štrasburgu

15.12.2005, 23:00

Najväčšia finančná inštitúcia na Slovensku -- Sociálna poisťovňa -- nielenže spravuje takmer tretinu štátneho rozpočtu, ale má aj vyše 70 miliárd pohľadávok. Tento týždeň konečne vybrala správcu tých najlukratívnejších. Ide totiž o najčerstvejšie, ktoré vznikli za posledné obdobie. Navyše, v porovnaní s ostatnými pohľadávkami, ktoré Sociálna poisťovňa eviduje od svojho vzniku v roku 1994, dajú sa relatívne najlepšie vymôcť. A preto možno predpokladať, že aj výťažnosť z nich bude najvyššia.
Nečudo, že okolo tendra na správcu pohľadávok sa zvádzal tuhý boj. Každý z uchádzačov o sebe v referenciách tvrdí, že spravuje minimálne tretinu bankového sektora. To by však nemohli byť tretiny tri, ale muselo by ich byť aspoň päť. Toľko spoločností sa totiž dostalo do užšieho výberu. Z toho dve samostatne a tri v spoločnom konzorciu. Mysleli si, že spojením síl budú mať zrejme väčšie šance. Napokon o pozíciu víťaza bojovali len dvaja. Tretieho totiž komisia vylúčila zo súťaže, nielen kvôli neprimerane nízkej cene, ale aj kvôli jej nedostatočnému odôvodneniu. Credit Clearing Centre podal námietku na Úrad pre verejné obstarávanie. Ten síce v niektorých bodoch sťažnosť uznal za opodstatnenú, v iných však nie, takže v konečnom dôsledku rozhodnutie Sociálnej poisťovne potvrdil. V súčasnosti je už v tejto veci žaloba na Najvyššom súde a spoločnosť sa oháňa aj súdom v Štrasburgu.
Víťaz tendra -- spoločnosť General Factoring -- sa tvári skromne. Aj napriek tomu, že podľa vlastných vyjadrení spravuje viac ako 60 miliárd iných pohľadávok. Na popularitu na prvých stranách médií sa rozhodne necíti. Jej predstavitelia tvrdia, že portfólio pohľadávok Sociálnej poisťovne nepoznajú, preto ani nemôžu odhadnúť, koľko z nich dokáže vymôcť. Výšku provízie zasa nemôžu zverejniť bez písomného súhlasu poisťovne.
Ani netreba, lebo z médií je známe, že provízia je na úrovni 6,55 percenta z vymoženej sumy. Na margo výšky provízie však profesionalita General Factoring nedovolí povedať iné ako to, že "sa budú snažiť vymôcť sto percent". To by však teoreticky mohlo predstavovať 327,5 milióna korún. Sociálna poisťovňa totiž odhadla objem pohľadávok na päť miliárd. General Factoring sa bráni, že je to len hypotetická možnosť, navyše nie príliš reálna. Náklady môžu byť totiž také vysoké, že zisk môže byť nulový. Môže a nemusí. Žeby sa takáto bitka odohrávala len tak, pre nič, za nič? Veď aj sto miliónov je nejaký peniaz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:00