StoryEditor

Návrat k prežitku

22.03.2005, 23:00
Už dávno za socializmu vzniklo Sústredené inkaso platieb obyvateľstva (SIPO). Umožňovalo zaplatiť na jednom účte cez inkasné stredisko pošty elektrinu, plyn, nájomné, telefón, rozhlas, televíziu i predplatné na tlač.

Už dávno za socializmu vzniklo Sústredené inkaso platieb obyvateľstva (SIPO). Umožňovalo zaplatiť na jednom účte cez inkasné stredisko pošty elektrinu, plyn, nájomné, telefón, rozhlas, televíziu i predplatné na tlač. Dodnes sa SIPO čiastočne zachovalo. V roku 1992 vtedajšie Západoslovenské energetické závody investovali do niekoľkomesačného intenzívneho kurzu svojich pracovníkov v španielskej energetickej spoločnosti Union Fenosa. Jedným z nápadov, na ktorý prišli energetici na kurze v Španielsku, bola zmena spôsobu fakturácie. "U nás trvá odpočtový cyklus pre fakturáciu 70 dní, v španielskom systéme iba 10 dní," konštatovali výhody slovenskí absolventi kurzu. Španieli im totiž vysvetľovali, ako výrazne znížili počet neplatičov a koľko úspor získali tým, že inkaso centralizovali a sústredili do svojich inkasných kancelárií. Energetici na Slovensku však išli opačným smerom -- odpojili sa od centralizovaného inkasa SIPO a zriadili si na výber úhrad a styk so zákazníkmi množstvo vlastných kancelárií. Nedávno ich zrušili. Rovnaké účty ako doteraz posielala iba centrála. A v súčasnosti menia fakturačný systém zo šesťmesačného na ročný. Nie pol roka, ale celý rok ich budeme vopred zálohovať. Navyše pri prechode na nový systém si dovoľujú posielať a žiadať splatiť v priebehu 30 dní aj dve zálohové faktúry na plnú sumu. Akoby sme v priebehu mesiaca dostávali v práci nie jednu, ale dve výplaty. Plynári, napriek zmenám vlastníkov, SIPO bez problémov využívajú dodnes. Jednoduchšiemu výberu záloh platieb aj za elektrinu asi už bráni iba priznanie si vlastného omylu pri nekritickom preberaní zahraničných skúseností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:55