StoryEditor

Zákutia zmiešaného vlastníctva

09.08.2005, 00:00
V Českej republike pripravujú samostatný zákon o výstavbe družstevných bytov. Podľa tejto legislatívnej normy sa družstvá ocitnú na úrovni neziskovej organizácie, ktorá môže stavať nájomné byty. Model financovania výstavby je kombinácia štátnej dotácie, vlastných zdrojov budúceho nájomníka a splácania úveru, ktorý si družstvo ako celok vezme. Skrátka, je to klasický spôsob, akým sa družstevné byty stavali aj v minulosti. Cieľom je stabilizovať strednú vrstvu a získať štartovacie byty pre mladé rodiny.

V Českej republike pripravujú samostatný zákon o výstavbe družstevných bytov. Podľa tejto legislatívnej normy sa družstvá ocitnú na úrovni neziskovej organizácie, ktorá môže stavať nájomné byty. Model financovania výstavby je kombinácia štátnej dotácie, vlastných zdrojov budúceho nájomníka a splácania úveru, ktoré si družstvo ako celok vezme. Skrátka, je to klasický spôsob, akým sa družstevné byty stavali aj v minulosti. Cieľom je stabilizovať strednú vrstvu a získať štartovacie byty pre mladé rodiny.
Na Slovensku sa zatiaľ s ničím podobným neráta. Prečo? Odpovedí na túto otázku je hneď niekoľko. Napríklad -- štátna pomoc právnemu subjektu sa bez súhlasu Európskej komisie môže poskytnúť počas troch rokov len do výšky stotisíc eur. EÚ tak chce zabrániť, aby štát zvýhodňoval jednu podnikateľskú skupinu pred inými. Pravda, s touto komplikáciou sa musí vyrovnať aj susedná Česká republika.
Situáciu na Slovensku však v tomto smere zhoršuje úplne iná vlastnícka štruktúra družstevných bytov. Kým v Českej republike zostali družstvá klasickými družstvami, slovenské družstevníctvo smeruje k individuálnemu vlastníctvu. Svedčí o tom skutočnosť, že takmer tri štvrtiny družstevných bytov sú už vo vlastníctve osôb. Mohli zostať, ale práve tak aj vystúpiť z družstva. Väčšinou zostali. Je to pochopiteľné, veď niet na Slovensku správcovskej organizácie s väčšími skúsenosťami. Aj to je jeden z dôvodov, prečo chcú v Českej republike zveriť výstavbu nájomných bytov družstvám -- jednoducho ich po dokončení dokážu ihneď a bez zbytočných komplikácií spravovať. Ide napokon o základný princíp neziskovej organizácie -- postav, prenajmi, bez zisku spravuj. To sa však musí najprv zmeniť zákon o bytovom družstevníctve a presne vymedziť vlastnícke práva vo všetkých smeroch.
Za zmienku tiež stojí, že bytoví družstevníci ako jednotliví vlastníci môžu byť veľmi bohatí ľudia a vôbec nespĺňajú príjmové limity na poskytnutie akýchkoľvek príspevkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý výstavbu nájomných bytov zastrešuje. Iste, vyriešiť sa dá všetko -- aj rozdelenie bytových družstiev na podnikateľské subjekty a klasické neziskové organizácie. To je však zatiaľ beh na veľmi dlhé trate.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:24