StoryEditor

Ján Lunter: Kto za koho kope

20.04.2007, 00:00

V článkoch Reklama na mlieko? (autor Igor Bukovský), Jednostrannosť je na škodu (Ivan Oravec), Propagujme mlieko (Karol Herian), Sloboda názoru, ale bez záruky... (autori Valéria Göczeová a Vladimír Chovan) a Ad Reklama na mlieko? (ešte raz autor Igor Bukovský) som zachytil diskusiu o problematike propagácie kravského mlieka z peňazí EÚ.

Polemika Karola Heriana, bývalého riaditeľa Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline, Valérie Göczeovej, predsedníčky Predstavenstva Slovenského mliekarenského zväzu, Ivana Oravca, predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, a Vladimíra Chovana, predsedu Predsedníctva Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, je názorovým sporom s jednou osobou, MUDr. Igorom Bukovským z Ambulancie klinickej výživy.

Funkcie zúčastnených prezrádzajú motiváciu. Odpoveď na otázku pána Oravca "kto za koho kope?" je jasná! Samozrejme, za svoj klub sa nikto hanbiť nemusí, ale nikto nemá v športovom svete nárok na extra pravidlá pre svoj klub (ale aj to je u nás často inak).

Požadovať z rozpočtu štyri desatiny percenta z dane z pridanej hodnoty na propagáciu svojich výrobkov by mohol aj tabakový priemysel, veď aj on prispieva k tvorbe DPH, a výraznejšie ako iní. Správcom našich financií vyzbieraných z daní ja, ktorý "kopem za sóju", ponúkam kľúč na rozdeľovanie finančných podpôr, nie na základe množstva vybraných daní, ale na základe potrieb našej spoločnosti.

Potreby z hľadiska zlepšenia zdravia jednoznačne vyplývajú zo zdravotníckych štatistík. Vo výskyte cievnych ochorení sa Slovenská republika vo svetových zdravotníckych štatistikách pohybuje na popredných miestach, preto pozitívne hodnotím snahu mliečnych producentov znižovať podiel tuku v mliečnych výrobkoch.

Keď sa rozhodneme podporiť zo štátnych prostriedkov výrobcov mlieka a produktov z neho, nezabudnime ani na potraviny, ktoré nemajú za chrbtom zástup lobistov, ale môžu však tiež významne prispieť k zníženiu výskytu nielen cievnych ochorení. Na základe výskumov americká vláda vydala nasledujúce zdravotné tvrdenie, citujem: "Vedecké štúdie ukazujú, že konzumácia aspoň 25 g sójových bielkovín denne vedie k významnému účinku zníženia hladiny cholesterolu."

V konzumácii strukovín, a najmä sóje, zaostávame oproti krajinám, ktoré sú príznačné dlhovekosťou, napr. Japonsku, naozaj podstatne.

Uvedomme si, že každá nevyvážená podpora niektorých potravín prispieva k diskriminácii ostatných, možno práve tých najpotrebnejších.

Vzhľadom na prekvitajúci lobizmus v našej postkomunistickej krajine, kde sme zvyknutí, že sa spoločnosť delí na rovných a straníkov, odporúčam finančné podpory na reklamu zo štátneho rozpočtu radšej neposkytovať, a keď áno, tak nie podľa rád výrobcov, ale tých, ktorí naozaj "kopú za zdravie". No určiť, kto to je, je u nás naozaj ťažké!

Ján Lunter, riaditeľ Alfa Bio, s.r.o.

01 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prešovský Křižík je v konkurze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:12