StoryEditor

Značka: Hľadá sa stredná vrstva

22.08.2006, 00:00

Ficova vláda dômyselne a premyslene likviduje strednú vrstvu. Práve ten okruh ľudí, ktorí si na seba zarábajú svojím vzdelaním, usilovnosťou a šikovnosťou. Práve tých ľudí, ktorí sú síce úspešní, ale nezarábajú milióny. Ich príjem nedosahuje ani jeden milión korún ročne. Určite majú viac ako priemerný príjem. V našich podmienkach si žijú nadštandardne. Pretože keď zaplatia splátku za hypotéku, prípadne ďalšie úvery, ešte stále im zostane na slušné žitie. Áno. Hovoríme o tých, ktorí zarábajú od 50-tisíc do 80-tisíc korún mesačne. Zarábajú dosť, ale nie až tak, aby mohli Fica dráždiť príliš vysokými príjmami. Nie sú totiž milionári. A predsa práve títo ľudia nakoniec doplatia na Ficovu milionársku daň.
Po novom síce nebudú platiť z príjmov 25 percent do štátnej kasy, ale nebudú mať nárok na nezdaniteľné minimum. Prípadne dostanú iba časť z neho. Na koľko budú mať právo, ľudia na ministerstve financií ešte len prepočítavajú.
Faktom však je, že tí, čo mesačne zarábajú napríklad 55-tisíc korún, zaplatia ročne do štátnej pokladnice navyše sedemtisíc korún. S príjmom 63-tisíc korún (ó, ako veľa!) zinkasuje od nich štát o 18-tisíc korún viac. Avšak ani 63-tisíc korún nie je zasa taký zárobok, že by im to vôbec nechýbalo. Až taká citeľná strata to asi nebude, ale iste by vedeli, čo s nimi.
Paradoxom je však fakt, že (v tomto prípade) o úbohých 18-tisíc korún viac získa štát aj od reálnych milionárov. Aj ten, čo zarába mesačne pol milióna korún a ročne tak získa šesť miliónov, odošle na účet štátnej pokladnice mesačne viac o 1 514 korún (ročne niečo vyše 18-tisíc korún). Ale i ten, ktorý zarobí mesačne dva milióny, dá štátu ročne navyše iba 18-tisíc. Určite aj títo ľudia by vedeli, čo s "úbohými" 18 "litrami" navyše. Možno by si kúpili o jeden kabát viac. No len taký "lacnejší", možno konfekciu. Dolce Gabana, Versace sú podstatne drahšie modely. Ozajstní multimilionári sa tak môžu začať rehotať, až im slzy vyhŕknu a budú sa za bruchá chytať a po zemi sa váľať.
Konečne sa tak potvrdí chýr, že na Slovensku nemáme strednú vrstvu. Máme iba chudobných a horných desaťtisíc. A ešte čosi -- čierna ekonomika vstane z mŕtvych.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:36