StoryEditor

Viac politiky ako sa patrí

26.05.2005, 00:00
Slovenských právnikov čakajú desiatky hodín nového povinného štúdia. Poslanci v týchto dňoch po strastiplnej legislatívnej púti, plnej odborných i politických sporov, schválili úplne nové trestné kódexy.

Slovenských právnikov čakajú desiatky hodín nového povinného štúdia. Poslanci v týchto dňoch po strastiplnej legislatívnej púti, plnej odborných i politických sporov, schválili úplne nové trestné kódexy.
Po viac ako štyridsiatich rokoch platnosti starého Trestného zákona a poriadku a množstve noviel sa tak naše trestné právo konečne začne riadiť podľa nových pravidiel, ktoré vraj zodpovedajú potrebám i dobe. Za svoje zločiny budú preberať zodpovednosť už 14-roční, páchateľom budú hroziť prísnejšie tresty, vrahovia, ktorí pracujú pre mafiu, budú musieť počítať so zásadou "jedenkrát a dosť" (teda doživotie), obvinení si posedia vo väzbe maximálne už "len" štyri roky, občania sa dozvedia, že ich štát odpočúval. To je len niekoľko zo zásadných zmien.
Za novými kódexmi, na ktorých pracovali najrenomovanejší právnici v tomto štáte, sú roky odbornej prípravy a diskusií. Rovnako však aj veľa politických roztržiek, ktoré v niektorých momentoch dokonca zaváňali až koaličnými krízami. Veď si len spomeňme, čo spôsobila medzi vládnymi stranami (SDKÚ verzus KDH) sporná definícia zločineckej skupiny a snaha odstrániť z práva trestnosť jej podpory, či požiadavka jednej z koaličných strán (SDKÚ), aby štát mal povinnosť hneď po skončení odpočúvania oznamovať občanom, že im "napichol" telefóny. Objavili sa aj snahy paralyzovať inštitút agenta provokatéra -- kvôli jeho údajnej protiústavnosti. Reakcia kresťanských demokratov, ktorí cez svojich ministrov kontrolujú políciu a justíciu, bola v oboch prípadoch vždy rovnaká: toto je pre nás absolútne neprijateľné! Otvorene či skryte boli dokonca vysielané signály o ich možnom odchode z koalície. Stačilo, aby prešlo niečo, s čím majú problém.
Aj to je dôkaz toho, že v procese prijímania nového trestného práva bolo možno viac politiky ako skutočnej odbornosti. Či to trestným kódexom uškodilo (alebo naopak pomohlo) ukáže až prax. Tá preverí aj zhodnotenie ministra spravodlivosti Lipšica, ktorý tvrdí, že Slovensko má teraz jednu z najmodernejších trestných legislatív v Európe. V tejto chvíli je ešte otázne, či aj najúčinnejšiu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:01